Deze securitybedrijven beloven Nederlands te blijven

Deze securitybedrijven beloven Nederlands te blijven

02-06-2017 12:59 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Belangrijke data en systemen voor de Nederlandse veiligheid moeten in handen blijven van Nederlandse bedrijven, zegt een nieuw consortium.

Pieter Cobelens, voormalig directeur van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD), is de afgelopen jaren bezig geweest met Cybersecurityketen.nl, de naam van het consortium. Met het sluiten van de overeenkomst hebben Legian, Intermax, Grabowsky, Restment, Keylocker en Hudson Cybertec juridisch vastgelegd altijd Nederlands te blijven. Wordt een van hen toch verkocht of gaat het naar de beurs, dan moet het alle activiteiten die te maken hebben met Nederlandse veiligheid of infrastructuur, afstoten.

Verkoop Fox-IT aan Britten

Cobelens startte zijn initiatief na de verkoop van het Nederlandse Fox-IT in 2015 aan een Britse investeerder. "Fox-IT is een fantastisch bedrijf. Maar je weet gewoon niet zeker waar de data eindigt." Fox-IT beheert veel gevoelige overheidsinformatie en volgens Cobelens is het beter als deze data in Nederlandse handen blijft. "De kluiscode voor de kroonjuwelen hoort in Nederland. We willen Fox-IT niet uit de markt drukken, maar nu heeft de overheid een keus", zegt hij tegen RTL Z.

Maar is het in een wereld die globaliseert niet tegenstrijdig om binnen de eigen landsgrenzen te denken? "De globalisering gaat zo snel dat we de ramen en deuren open laten staan. Ik hou van simpel en basic: verantwoordelijk zijn voor je eigen spullen. Ik sluit mijn eigen huis met mijn eigen sloten af en wacht niet tot de buurt daar iets voor regelt."

Ludo Blaauw van cloudbedrijf Intermax doet onder andere mee omdat de markt er volgens hem om vraagt. "We bestaan al ruim 20 jaar maar pas de laatste drie jaar krijgen we regelmatig de vraag: van wie is Intermax eigenlijk? En waar staan die servers van jullie?" Dit consortium moet duidelijkheid geven. "Vanaf nu is nu het helder: dit is 100 procent kaaskoppengarantie."

Reactie Fox-IT

Ronald Prins van Fox-IT vindt het consortium "een oplossing voor een probleem dat helemaal niet bestaat", zegt hij egen het FD. Het bedrijf heeft zich gewoon aan de Nederlandse wet te houden, aldus Prins.