Deze slimme fiets heeft een ingebouwde fietscomputer

Deze slimme fiets heeft een ingebouwde fietscomputer

19-07-2016 11:38 Laatste update: 27-04-2018 04:32

De fiets van startup Volata heeft een geïntegreerde computer, inclusief stroomvoorziening met een dynamo.

De fietscomputer is een heel oud begrip. Een apparaatje met de rekenkracht van een Casio-horloge, dat je vertelt hoe hard je gaat, hoe laat het is en hoe lang je al aan het fietsen bent. Recentere versies kunnen je ook vertellen waar je fietst, of waar je langs moet, maar het bleef altijd een toevoeging aan je tweewieler. Met een batterij of accu die leeg liep, snoertjes over het frame, een beugeltje aan het stuur.

De Amerikaanse startup Volata heeft voor zijn nieuwe fiets andersom geredeneerd. De fiets is om de computer heen gebouwd. Geen lelijke snoertjes over je frame en de accu wordt tijdens het fietsen opgeladen. In je stuur zie je GPS-gegevens, je snelheid, maar ook telefoonoproepen of andere push-berichten. De verlichting gaat ook volautomatisch aan en uit, afhankelijk van het omgevingslicht. Het besturen van de fietscomputer kan met de handen bij de rem. Met je duim kun je een kleine joystick bedienen.

De Volata is voorzien van een beveiligingssysteem, dat aanvoelt wanneer de fiets verplaatst wordt, maar ook de GPS-gegevens aan de app terug kan geven. Zo weet je altijd waar je fiets is. Wel prettig voor een apparaat van ruim 3200 euro. Hieronder zie je de fiets in actie.

Het Amsterdamse fietsmerk Vanmoof lanceerde in mei ook een smart bike met gps-tracking. Het bedrijf biedt de eerste twee jaar een anti-diefstalgaranatie. Vanmoof-ceo Taco Carlier: "Als de fiets wordt gestolen, dan achterhalen we waar hij is, en krijg je hem gemiddeld binnen twee weken weer terug."