Drone op 5 km hoogte? Eerder een heliumballon

"Drone op 5 km hoogte? Eerder een heliumballon"

19-05-2016 21:03 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Een piloot meldde dat hij op 5 mei een drone had gezien op 5 km hoogte. Een drone-expert heeft er grote twijfels bij.

De Luchtverkeersleiding Nederland meldde donderdag dat een piloot op 5 mei in de buurt van Zwolle een drone had waargenomen op 5 kilometer hoogte. De drone zou op zo'n 500 meter afstand hebben gevlogen. Het zou het zoveelste incident met een drone in de buurt van een vliegtuig zijn, nadat er eerder drones werden gespot in de buurt van Schiphol. De Luchtverkeersleiding kwam met het bericht naar buiten enkele uren voor een debat in de Tweede Kamer over de aanscherping van de regels rond drones.

Drone-expert Wiebe de Jager van DroneWatch zet vraagtekens bij de melding. "De drone vloog op 500 meter afstand van het vliegtuig. Dan zie je niet goed of iets een drone is. Ik vlieg regelmatig met drones en zie het op die afstand ook niet", aldus De Jager donderdagavond op Radio 1. "Het is waarschijnlijker dat het gewoon een heliumballon was. Het was tenslotte ook Bevrijdingsdag." Op die dag worden er veel heliumballonnen opgelaten en in Zwolle is altijd een groot bevrijdingsfestival. 

Het is nog maar de vraag of normale drones wel zo'n grote hoogte kunnen bereiken. VVD-kamerlid Ton Elias pleitte donderdag voor een lager maximumgewicht voor consumentendrones. Nu mogen drones tot 25 kilo verkocht worden. Volgens de Jager zijn er erg weinig consumentendrones die zwaarder dan 5 kilo zijn. "En dat soort zwaardere drones kosten enkele duizenden euro's. Daar worden er maar heel weinig van verkocht."