Drones in Rwanda kunnen als vliegende apotheken levens redden

Drones in Rwanda kunnen als vliegende apotheken levens redden

09-05-2016 14:44 Laatste update: 27-04-2018 06:36

De Amerikaanse koeriersdienst UPS gaat in Rwanda met drones bloed en vaccins bezorgen in afgelegen gebieden.

Er wordt veel geschreven over Amazon, DHL, Google en anderen die drones willen inzetten om pakketjes af te leveren. De meeste van deze projecten komen letterlijk nauwelijks van de grond. Regelgeving zit in de weg. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA wil bijvoorbeeld veel data zien voordat het toestemming geeft voor bezorgdrones. Dat maakt het tot een klassiek kip-ei-verhaal. Als je niet mag vliegen met bezorgdrones, kan je ook geen data vergaren. En als je geen data hebt, mag je niet vliegen.

In het Afrikaanse Rwanda heeft de overheid nu wél toestemming gegeven voor het vliegen met bezorgdrones. Deze drones van het Amerikaanse bedrijf Zipline gaan deze zomer bloed en vaccins naar afgelegen gebieden brengen. De Zipline-drones zijn onbemande vliegtuigjes die eenmaal op de bestemming gearriveerd de medicijnen veilig verpakt droppen in een doos aan een parachute. De drones vliegen dan vervolgens terug naar het vliegveld, waar ze zijn opgestegen.

De UPS Foundation, de humanitaire tak van koerierdienst UPS, heeft geïnvesteerd in Zipline en zijn drones. Samen met Zipline zal de Gavi Vaccine Alliance deze zomer starten met de drone-distributie van vaccins in Rwanda. De overheid betaalt voor iedere bezorging.

Levens redden

Voor UPS is het een uitgelezen kans om zoveel mogelijk data over het bezorgen met drones te vergaren. Het luchtruim in Rwanda leent zich goed voor het vliegen van drones. Mede omdat er minder amateurpiloten zijn, het luchtverkeer niet erg druk is, maar ook omdat de bureaucratie in Rwanda minder zou zijn. In Rwanda gaan jaarlijks 450.000 mensen dood door malaria, waarvan een kwart omdat er geen bloed is voor behandelingen. Deze bloedbezorgende drones kunnen levens redden.

De drones vliegen helemaal automatisch en zijn uitgerust met een reeks sensoren die allerlei vluchtdata verzamelen. Vanaf juli kunnen medische hulpverleners in het veld via een sms'je bloed bestellen. Het bloed kan dan binnen 30 minuten bezorgd worden. Het bezorgen van vaccins tegen hondsdolheid volgt later.