Duizenden Duitse kerken bieden gratis wifi aan

Duizenden Duitse kerken bieden gratis wifi aan

08-07-2016 09:38 Laatste update: 27-04-2018 05:03

In en om Berlijn biedt de Evangelische kerk in drieduizend kerken en andere religieuze gebouwen gratis wifi aan. Ook handig tijdens je stedentrip.

De gratis wifi-hotspots in de kerken heten 'Godspot'. Je kunt gratis inloggen op Godspot als je in de buurt bent van een van de kerken. Daarbij opent de kerk niet alleen de figuurlijk de deuren voor gelovigen, maar ook voor de bijna 60 procent van de Duitsers die zich 'niet-religieus' of atheïst noemt. Voor bereik kun je trouwens ook buiten blijven.

De Duitse Evangelische kerk komt met het initiatief een jaar voordat de 500e verjaardag wordt gevierd van het beroemde protest van kerkhervormer Maarten Luther tegen de praktijken van de katholieke kerk. Gratis wifi komt uiteraard ook mooi van pas om jongeren aan te spreken. Duitse kerken zijn bij lange na niet gevuld. Volgens de IT manager van de kerk, Fabian Krätschmer, zijn Duitsers niet minder spiritueel dan voorheen, maar ''de plaats van communiceren is veranderd''.

Beveiligd én zonder reclame

De godspots zijn ook een uitkomst voor toeristen. Zo is er een godspot in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche (bij winkelparadijs de Kurfürstendamm) en bij de Friedrichstadtkirche aan de Gendarmenmarkt, midden het historische centrum van Berlijn.

In het land is nog niet zoveel gratis wifi. Dat komt doordat mensen die hun wifi openstellen voor anderen wettelijk gezien verantwoordelijk zijn voor de acties van anderen die het netwerk gebruiken. Dat levert problemen op als iemand jouw wifi gebruikt om illegaal films of muziek te downloaden. Deze zogenaamde störerhaftung wordt binnenkort waarschijnlijk afgeschaft door de regering.

Verder claimt de kerk dat de hotspots beveiligd zijn en, groot voordeel, er wordt geen enkele informatie verzameld over de gebruikers. Op de landingspagina probeert de kerk wel zieltjes te winnen met 'topics over het geloof en het leven'.