Eerste elektrische auto rijdt Dakar Rally uit

Eerste elektrische auto rijdt Dakar Rally uit

19-01-2017 12:18 Laatste update: 12:18

Twee keer eerder probeerde een team met een elektrische auto de Dakar rally uit te rijden. Dit jaar lukte het, bij de derde poging.

Het lastigste met innovatie in de auto-industrie is dat alle onderdelen van een auto moeten blijven werken bij -40 graden en bij + 50 graden Celsius. Ook eindeloos getril over slechte wegen moet geen problemen opleveren, net als flinke veranderingen in de luchtvochtigheid. De Dakar Rally is dan ook een fantastische uitdaging om vernieuwingen in een pittige versie van de realiteit te proberen. 

Acciona is een Spaans team dat al twee keer eerder probeerde met een handgebouwde elektrische auto de Dakar-rally uit te rijden, maar zonder succes. Dit jaar is het wel gelukt. 9000 kilometer door de wildernis in Argentinië, Bolivia en Paraguay. Daarmee is het de eerste van 18.000 auto's die tot nog toe de rally uitreden, die dat deed zonder een drup brandstof te verbruiken.

Zes accupacks

Dit jaar was extra uitdagend omdat de Rio Grande uit zijn oevers was getreden en de race omgeleid moest worden. De auto van Acciona heeft 340 pk aan boord en 6 accupacks voor een totaal van 150kWh aan energie. Ter vergelijking: de dikste Tesla Model S heeft een 100 kWh-accu. Elke accu kan los van de ander opgeladen worden en om tijdens het rijden extra energie op te wekken heeft de auto ook een zonnepaneel van 100 watt op het dak.