Eetbare verpakking sixpack bier: minder plasticsoep

Eetbare verpakking sixpack bier: minder plasticsoep

21-05-2016 13:28 Laatste update: 27-04-2018 06:05

Een Amerikaanse bierbrouwer komt met een alternatief voor het plastic dat blikjes bier bij elkaar houdt. Gemaakt van een eetbaar materiaal, wat bij het brouwen overblijft.

Als het plastic dat nu nog om sixpacks zit in het milieu komt, dan kan dat uiteindelijk in de plasticsoep in de oceaan terecht komen. Dieren in de zee kunnen er dan in stikken, erin verstrikt raken en het plastic is giftig. Maar brouwer Saltwater Brewery uit Florida heeft daar wat op gevonden. Een eetbaar alternatief. Het verpakkingsmateriaal is gemaakt van tarwe en gerst dat overblijft bij het brouwproces.

Dieren kunnen beter het voedsel dat ze normaal eten binnenkrijgen, maar het verpakkingsmateriaal is in ieder geval niet schadelijk voor ze, zegt de brouwer. Uiteindelijk wil Saltwater Brewery ook nog andere natuurlijke vezels en bijproducten van andere bieren, zoals stouts en IPA's in het materiaal opnemen.

Vorige maand werden er nog maar 500 verpakkingen van het nieuw materiaal gemaakt, maar het is de  bedoeling om aan het eind van de zomer of begin van de herfst de productie dusdanig te hebben opgevoerd dat ook aan andere brouwers kan worden geleverd. In eerste instantie richt Saltwater Brewery zich daarbij op microbrouwerijen, die speciaalbieren brouwen.

De brouwer weet dat het grote probleem van plastic afval hierdoor niet volledig wordt opgelost. ''Als we alle plastic zouden recyclen, dan zou deze oplossing niet hoeven worden bedacht, maar de realiteit is dat we plastic niet in voldoende mate recyclen''.