EU wil Google en Facebook mogelijk laten betalen voor nieuws

EU wil Google en Facebook mogelijk laten betalen voor nieuws

26-08-2016 14:06 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Onder meer Google en Facebook plaatsen nu vaak een fragment bij links naar nieuws. De EU wil uitgevers op dat vlak meer controle geven.

Linken is op internet altijd gratis: als iets openbaar is mag je er naar verwijzen. Maar de Europese Commissie twijfelt eraan of dat ook op gaat wanneer sites als Google en Facebook naar nieuwsberichten linken, inclusief fragment. Standaard is er op zulke sites vaak meer te lezen dan de kop alleen, en de Europese Commissie wil uitgevers de keuze geven dat te voorkomen of er geld voor te vragen.

Die plannen staan in ieder geval in een conceptversie van nieuwe maatregelen die de Europese Commissie in september wil presenteren. Die conceptversie is door The Guardian al ingezien. Met de nieuwe plannen wil de Europese Commissie de regels voor uitgevers van artikelen gelijkmaken aan de zogenoemde naburige rechten die al gelden voor onder meer kunst, muziek en film. Die rechten bepalen bijvoorbeeld dat een muzikant betaald wordt als zijn muziek op tv wordt gebruikt.

Geld vragen voor links

Als de plannen van de Europese Commissie doorgaan, kunnen uitgevers van nieuws en achtergrond ervoor kiezen om sites als Google en Facebook geld te vragen voor het linken naar hun artikelen. Uitgevers kunnen ook kiezen alles te laten zoals het nu is en daarmee verschilt de maatregel met eerdere pogingen op dit vlak.

Zo schrapte Google in Spanje het tabje met nieuwsberichten uit zijn zoekresultaten, nadat een nieuwe wet in het land het betalen voor linken inclusief fragment verplicht stelde. In Duitsland hadden uitgevers en Google ook onenigheid rond betaling voor linken naar nieuws. Korte tijd schrapte Google daarom de fragmenten van zijn nieuwspagina, waarop de uitgever van de populaire Duitse kranten Bild en Die Welt zijn bezoekcijfers sterk zag dalen. De uitgever besloot toen het tonen van fragmenten van zijn artikelen opnieuw toe te staan.