Europese Marslander gecrasht bij landing

Europese Marslander gecrasht bij landing

21-10-2016 16:59 Laatste update: 27-04-2018 02:28

De Europese Marslander Schiaparelli is van een afstand van 2 tot 4 kilometer gecrasht en daarbij waarschijnlijk ontploft.

Dat meldt ruimtevaartorganisatie ESA. Schiaparelli moest woensdag landen op Mars. Om 16.42 uur Nederlandse tijd ging hij de dampkring in en begon hij aan de zes minuten durende afdaling. Kort voor de landing ging het contact verloren.

Volgens de laatste data die de sonde nog naar aarde stuurde, zou blijken dat het landingsmechanisme niet goed werkte. De parachute ging te snel af. Ook de rem-motoren werkten maar enkele seconden. De bedoeling was dat die voor een halve minuut zijn werk zouden doen. De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie voor zo'n landing te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen.

Het was de tweede Europese Marslanding. Ook de eerste poging mislukte. In 2003 gingen de zonnepanelen van de Beagle 2 niet open, waardoor de lander geen contact met de aarde kon leggen. Een poging van de Russen in 1971 slaagde maar half: 14 seconden na de landing stokten de signalen van de lander. Alleen de Amerikanen waren tot nu toe succesvol, zeven keer maar liefst.