Expositie Fungal Futures toont kleding en schoenen van schimmels

Expositie Fungal Futures toont kleding en schoenen van schimmels

19-04-2016 07:33 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Schimmels gaan we in de toekomst gebruiken als alternatief voor leer, textiel en rubber

Schimmels zijn de recyclers van de natuur: zij leven door de resten van planten en hout te verteren. De expositie Fungal Futures in het Universiteitsmuseum Utrecht (tot en met 16 mei) laat zien hoe wetenschappers en designers deze schimmel-eigenschap gebruiken om van plantaardig afval, zoals zaagsel en stro, functionele materialen te maken. Op de expo zijn onder andere schoenen, een jurk, bakstenen en stoelen van schimmels te zien.

De expositie is het resultaat van de samenwerking tussen prof. Han Wösten van de Universiteit Utrecht en Maurizio Montalti van ontwerpstudio Officina Corpuscoli.

Han Wösten: "Schimmelmaterialen worden nu al gebruikt voor eenvoudige toepassingen, bijvoorbeeld als verpakking en als isolatiemateriaal. Ze ontstaan door mycelium, het draadvormige netwerk dat schimmels vormen. Afhankelijk van de schimmel is het mycelium – en dus het materiaal - meer of minder elastisch, waterdoorlatend, bros, hittebestendig enzovoorts. “Omdat we schimmels relatief eenvoudig kunnen modificeren, moet het mogelijk zijn voor heel veel toepassingen de juiste combinatie van eigenschappen te krijgen."

De groep van prof. Han Wösten ontwikkelde samen met Maurizio Montalti een serie schimmelmaterialen en elf internationale kunstenaars en ontwerpers onderzochten de mogelijkheden daarvan. Deelnemende ontwerpers zijn onder andere Aniela Hoitink, Studio Eric Klarenbeek en Kristel Peters.