Facebook doet het woord 'geitenneuker' in de ban

Facebook doet het woord 'geitenneuker' in de ban

12-05-2016 15:12 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Het woord 'geitenneuker' is verboden op Facebook. Als je het scheldwoord rapporteert, wordt het bericht verwijderd.

Verschillende testberichten met het scheldwoord erin zijn door Facebook verwijderd. Ook is een video van columnist Annabel Nanninga van het sociale netwerk gehaald. Daarin noemde ze de Turkse president Erdogan een geitenneuker. De video van Nanninga is een variant op het gedicht van de Duitse televisiekomiek Jan Böhmermann, waarin Erdogan op de hak wordt genomen. Deze video is nog wel via Facebook te bekijken. Het grote verschil? Böhmermann noemde Erdogan geen geitenneuker, maar zei dat hij 'geiten neukte'.

Facebook wil niet specifiek reageren op de vraag of geitenneuker inderdaad een verboden woord is, maar zegt content die in strijd is met de richtlijnen te verwijderen. Daaronder kunnen ook scheldwoorden vallen, bevestigt de woordvoerster. "Als iemand content op Facebook rapporteert, dan bekijken we die melding en verwijderen we de content als die inderdaad onze communityrichtlijnen schendt", zegt de woordvoerster. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een bericht, foto, video, profiel of evenement.

Facebook zegt rekening te houden met alle culturen van de anderhalf miljard gebruikers. De richtlijnen moeten van Facebook voor iedereen een fijne plek maken. Deze regels worden door Nederlandse Facebook-medewerkers toegepast op lokaal niveau. Ze kennen de cultuur en kunnen op die manier adequater handelen.

Elke melding bekeken

Als een Facebook-gebruiker content rapporteert, kijken 'wereldwijde centra met goed getrainde teams' naar de melding. Eén van die centra is te vinden in Dublin, waar ook het Europese hoofdkantoor van Facebook staat. De teams bestaan ook uit Nederlanders.

"We kijken naar elke melding", aldus de woordvoerster. "Het maakt dan niet uit of het één of 1000 keer wordt gemeld." Het aantal meldingen zorgt er ook niet voor dat Facebook sneller handelt: de meldingen worden op een 'first-come, first-serve'-basis behandeld. Inmiddels verwerkt het sociale netwerk één miljoen meldingen per week.

Per ongeluk verwijderd

Facebook is de afgelopen weken bekritiseerd vanwege zijn rapporteer- en verwijderbeleid. De kritiek kwam nadat het sociale netwerk vorige maand een tekening van cartoonist Ruben L. Oppenheimer had verwijderd. Een menselijk foutje: de medewerker in kwestie had iets te enthousiast op de verwijderknop gedrukt. Facebook heeft daarvoor zijn excuses aangeboden.

Deze week werd ook het Facebook-profiel van Tweede Kamerlid Keklik Yücel (PvdA) tijdelijk offline gehaald, net nadat zij een bericht had geplaatst waarin ze pleit voor de vrijheid van meningsuiting. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een profiel (tijdelijk) is geblokkeerd, maar volgens Facebook moet dan wel het profiel worden gerapporteerd – denk aan het melden van een nepprofiel. Dit is hoogstwaarschijnlijk bij Yücel gebeurd.

Er volgt dan een standaardprocedure waarin Facebook de persoon vraagt om zijn of haar identiteit te bevestigen. Daarna wordt het profiel weer hersteld of voorgoed verwijderd. Facebook benadrukt dat bij Yücel geen verband is tussen het tijdelijk offline halen van het account en het politiek commentaar van de politicus.