FBI tegen Apple: we willen alleen moorden oplossen

FBI tegen Apple: we willen alleen moorden oplossen

21-02-2016 08:02 Laatste update: 27-04-2018 08:39

Apple wil de FBI niet helpen iPhones te kraken, maar FBI-directeur Comey zegt dat hij slechts onderzoek wil doen naar de moord op 14 mensen.

Comey ontkent dat de FBI (de federale politie in de VS) de moorden wil aangrijpen om voortaan toegang te krijgen tot gegevens van alle iPhone-gebruikers, schrijft de Amerikaanse website Mashable. Maar ondanks dat hij zegt niet de encryptie te willen kraken, is het zeker niet het einde van de discussie volgens hem: "Ik hoop dat mensen even diep ademhalen voordat ze het einde van de wereld aankondigen. Laat ze hun adem sparen voor een gesprek over nieuwe technologieën."

Dat gesprek zou volgens hem moeten gaan over de spanning die ontstaat tussen enerzijds het recht op privacy en anderzijds opsporingsbevoegdheden. Afgelopen dinsdag oordeelde een rechter dat Apple speciale software moet leveren die een bepaalde veiligheidsencryptie kan kraken. De FBI kan dan de iPhone van een verdachte van de San Bernardinomoorden doorzoeken. Apple wil dat niet.

Gegevens gewist

​Een agent probeerde de code van de telefoon in te toetsen, maar daarbij resette hij het iCloud-account van de iPhone. Nu is de telefoon niet meer te ongrendelen. Als ze te vaak te proberen door het beveiligingssysteem heen te komen, zorgt ingebouwde software ervoor dat gegevens worden gewist.

Automatische back-up

Volgens Apple hadden ze kunnen zorgen voor een automatische back-up van het iCloud-account, maar alleen als het wachtwoord niet opnieuw was ingesteld. Dat had additionele informatie van het toestel kunnen opleveren, zonder dat het wachtwoord bekend was.

Apple heeft ondertussen steun gekregen van Whatsapp en Google, tegen het kraken van telefoons.

De iPhone in kwestie behoorde toe tot degene die ervan wordt verdacht op 2 december in San Bernardino in Californië 14 mensen te hebben vermoord. De twee terroristen werden later doodgeschoten door de politie.