Filmbranche lanceert overzicht legaal filmaanbod

Filmbranche lanceert overzicht legaal filmaanbod

31-01-2017 10:09 Laatste update: 26-04-2018 23:53

De filmindustrie toont met een nieuwe site en apps het legale filmaanbod in Nederland.

Branchevereniging NVPI heeft meer dan een jaar gewerkt aan de website. Het moet fungeren als een zoekmachine voor legale films, zo schrijft de NVPI op zijn website: "Film.nl is gratis, heeft een gidsfunctie, er wordt niet op geadverteerd en men kan er geen films en series streamen of downloaden."

In de zoekbalk van Film.nl kun je een film invoeren en vervolgens biedt de website een overzicht waar je hem legaal kunt huren of kopen. Op die manier moet het voor consumenten makkelijker worden om het legale aanbod te raadplegen, en op die manier minder snel de illegale variant - zoals Popcorn Time - te gebruiken. Er is ook een app voor Android en iOS beschikbaar waarmee je op je telefoon naar legaal aanbod kunt zoeken zonder daarvoor de browser te gebruiken. "Filmproducenten, distributeurs, omroepen, online aanbieders en andere belanghebbenden zijn samengekomen om Film.nl mogelijk te maken", schrijft de NVPI. Het aantal films en series wordt 'voortdurend uitgebreid'.  

'Illegaal downloaden neemt net af'

Het downloaden neemt nog altijd niet af, zei Tim Kuik van Stichting Brein eind vorig jaar: "We zien geen daling in het uploaden en downloaden. Dat komt zowel door het beschikbare aanbod als de kosten. Het blijft aanlokkelijk om het gratis te doen." 

Uit onderzoek van DVJ Insights blijkt dat 19 procent van de Nederlanders liever niet betaalt voor iets wat ze ook illegaal kunnen kijken. Als er boetes uitgedeeld gaan worden aan downloaders zegt 40 procent van de ondervraagden uit het onderzoek wel te stoppen. 

Deze boetes worden vooralsnog alleen uitgedeeld aan uploaders van illegale content. Illegale downloaders blijven voorlopig nog buiten schot, hoewel sommige brancheverenigingen al langer bezig zijn met plannen om ook illegale downloaders schadevergoedingen te sturen.