Forse groei in aantal mensen dat drugs koopt via dark web

Forse groei in aantal mensen dat drugs koopt via dark web

14-06-2016 13:01 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Steeds meer mensen kopen drugs via digitale zwarte markten op het 'dark web', blijkt uit een grootschalige enquete.

Het Global Drug Survey is een groot onderzoek naar drugsgebruik wereldwijd, waarbij 101.313 respondenten zijn ondervraagd. Daarvan zeggen ruim 8.000 mensen drugs te hebben gekocht via een digitale zwarte markt. Het gaat daarbij om sites op het zogenoemde dark web, die alleen toegankelijk zijn via speciale anonieme browsers en verbindingen. In gewone zoekmachines duiken dit soort sites niet op.

Het drugsonderzoek wordt al enkele jaren gehouden, en toont een stijgende lijn als het gaat om online drugsaankopen. In 2015 zeiden zo’n vijfduizend mensen hun drugs online te kopen, in 2014 waren dat nog maar rond de tweeduizend mensen. Volgens Global Drug Survery-onderzoeker Monica Barratt begon de populariteit van online drugsmarkten in de Noord-Europese landen. “We zien nu een opwaartse trend voor alle landen behalve Australië en Nieuw-Zeeland”, aldus Barratt tegenover Motherboard.

MDMA en cannabis zijn volgens de enquête de populairste drugs die online worden gekocht. Voor veel gebruikers is de online zwarte markt de eerste mogelijkheid om bepaalde drugs in handen te krijgen; 79 procent van zei een drug voor het eerst te hebben geprobeerd via het dark web. Van de ondervraagden die zijn drugs weleens online koopt, doet 41 procent dat niet zelf maar laat dat aan een vriend over, op koopt met meerdere mensen als groep.

Eerder over het dark web in Bright Ideas:

Gratis hoofdstuk over geheime online marktplaatsen uit het boek Dark Net

Zoekmachine voor alles wat je niet mag vinden