Franse overheid bouwt eigen WhatsApp-variant

Franse overheid bouwt eigen WhatsApp-variant

17-04-2018 08:54 Laatste update: 09:02

Uit angst voor spionage ontwikkelt de Franse overheid een eigen chatapp voor ambtenaren.

De chatapp, waarvan de naam onbekend is, wordt op dit moment getest door ongeveer twintig ambtenaren. De app is ontworpen door een ontwikkelaar in dienst van de overheid, zegt een woordvoerder tegen Reuters.

De verwachting is dat de app deze zomer voor de hele overheid de verplichting app wordt. In een later stadium kan de app beschikbaar worden gesteld voor alle inwoners van Frankrijk.

"We moeten een manier vinden om een veilige berichtendienst te hebben die niet versleuteld is door de Verenigde Staten of Rusland", aldus de woordvoerder tegen Reuters. Bekend is dat de Franse premier Macron fan is van Telegram. Met zijn ministers en vertrouwelingen overlegt hij via de app.

Telegram verboden in Rusland

Zowel Telegram als WhatsApp beloven versleuteling van eindgebruiker naar eindgebruiker. Dat betekent dat het bericht niet zichtbaar is voor de makers van de app of voor derde partijen. Telegram is sinds enkele dagen verboden in Rusland, omdat de chatdienst de encryptie niet wilde opschorten, zodat de Russische overheid kon meekijken met de verzonden berichten.

Voorstel namen app

Een naam heeft de Franse chatapp nog niet, maar we delen graag de uitkomsten van een brainstorm:

  • Qu’est-ce que Chat
  • Comment ça va
  • Ceci n'est pas une app
  • Appsterix
  • BaguetteChat
  • Je Suis Chatty