Franz: je favoriete chat-apps in één desktop-venster

Franz: je favoriete chat-apps in één desktop-venster

11-05-2016 12:17 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Franz bundelt desktop-apps van chatdiensten in één venster, zodat al je communicatie centraal verloopt.

WhatsApp heeft vandaag zijn langverwachte desktop-app uitgebracht. Dat is eigenlijk gewoon een hele lichte en geoptimaliseerde browser, de zogeheten Chromium-browser, in een desktop-venster. Deze technologie wordt door veel bedrijven gebruikt om een desktop-app uit te brengen, waaronder Slack en Telegram. De twee Oostenrijkse ontwikkelaars achter Franz dachten: waarom bundelen we deze diensten niet?

Franz hanteert hetzelfde principe als WhatsApp, maar in plaats van één Chromium-venster kun je wisselen tussen verschillende vensters. Door in het ene venster WhatsApp en in het andere venster bijvoorbeeld Slack te openen, kun je gemakkelijk tussen je favoriete diensten wisselen. In totaal ondersteunt Franz veertien chat-apps, waaronder WhatsApp, Telegram, Slack, Facebook Messenger, Skype, Hangouts, WeChat en HipChat.

'We waren het zat'

De oprichters waren het zat dat ze constant moesten wisselen tussen verschillende chat-apps. "Ik wisselde zo vaak van browser-tabblad naar desktop-app en vervolgens naar mijn telefoon", zegt oprichter Stefan Malzner. Hij zocht in februari van dit jaar uit hoe de Slack-app werd gebouwd en besloot vervolgens een eigen app te bouwen, maar dan met verschillende diensten.

Inmiddels zijn de twee ontwikkelaars druk bezig om investeringen te zoeken waarmee Franz verder kan worden uitgebreid, bijvoorbeeld de mogelijkheid om per dienst een andere notificatie in te stellen. De software wordt door 35.000 mensen dagelijks gebruikt en is gratis te downloaden voor Windows, OS X en Linux.