'Geheime dienst NSA herkent stem binnen seconden'

'Geheime dienst NSA herkent stem binnen seconden'

23-01-2018 11:31 Laatste update: 26-04-2018 14:04

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zet stemherkenning in om personen op te sporen of in de gaten te houden.

De slimme speakers van Google en Amazon kunnen sinds kort onderscheid maken tussen de stemmen van verschillende huisgenoten. De Amerikaanse inlichtingendienst NSA kan dat al langer. Volgens The Intercept, dat zich onder meer baseert op documenten afkomstig van klokkenluider Edward Snowden, zet de NSA zeker al sinds 2004 technologieën in om te achterhalen waar mensen zich bevinden. Dankzij de technologie kan de NSA binnen enkele seconden iemands identiteit vaststellen.

Zo werd het systeem Voice RT in 2009 gebruikt om de Pakistaanse legerleider in de gaten te houden. En tijdens een bezoek van de toenmalige Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad aan de Verenigde Naties in New York zette de NSA een systeem op om de telefoons van zijn gevolg in de gaten te houden. Hun telefoonverkeer werd onder meer gescand op het stemgeluid van belangrijke personen, waaronder de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken.

Vervormen stem

Terroristen lijken zich bewust van de gevaren die ze als gevolg van de stemherkenning lopen. In de afgelopen jaren ontdekten analisten van de NSA verscheidene malen dat personen die gelieerd zijn aan Al-Qaeda hun stemgeluid vervormden, “waarschijnlijk om identificatie door inlichtingendiensten te voorkomen”. Sinds 2010 beschikt de NSA echter over een systeem waarmee het mogelijk is om de gebruikers van stemvervormers te ontmaskeren.

Ondertussen bestaan er zorgen dat de NSA voice matching-technologie op grote schaal zal gaan inzetten. Trevor Timm van de Freedom of the Press Foundation wijst er tegenover The Intercept op dat tal van opsporingsmethodes die aanvankelijk alleen bedoeld zijn voor het opsporen van terroristen en dergelijke, na verloop van tijd ook worden ingezet voor het oplossen van huis-tuin-en-keuken-criminaliteit.

Klokkenluiders opsporen

Ook kunnen overheidsinstanties de technologie gebruiken bij het opsporen van andersdenkenden in de eigen gelederen, zoals klokkenluiders die naar de media stappen. Zo zouden inlichtingen- en opsporingsdiensten met behulp van de stemherkenning journalisten in de gaten kunnen houden die expres een andere telefoon gebruiken om met bronnen te communiceren.

Daarnaast maakt de technologie het verleidelijk op een groot sleepnet uit te werpen om talloze gesprekken, afkomstig van telefoons en slimme speakers, af te luisteren in de hoop zo een verdacht persoon te sporen. Bedrijven zouden de stemcommando’s via een geheime overeenkomst met de NSA kunnen delen, suggereert Jamie Williams van de digitale-burgerrechtenorganisatie EFF tegenover The Intercept.

Vanavond live over de tech-trends van 2018

Alles over slimme assistenten en smart home: kijk vanavond (23 januari) om 20:30 op Bright.nl naar onze livestream over de tech-trends van dit jaar. Stuur ons alvast je vragen. Dat kan naar redactie@bright.nl, via @bright op Twitter of onze Facebook-pagina.