Gezocht: startups met het meest innovatieve idee voor onderwijs

Gezocht: startups met het meest innovatieve idee voor onderwijs

07-07-2017 14:20 Laatste update: 26-04-2018 19:45

Startups met een innovatief idee om het onderwijs te veranderen, kunnen zich inschrijven voor de Onderwijs Startup Award.

De tweede Onderwijs Startup Award van Like to Share wordt op 11 oktober uitgereikt. De prijs gaat naar de startup die het beste idee heeft om het onderwijs te vernieuwen. Bright steunt de award, omdat we vinden dat scholing baat kan hebben bij technologische ontwikkeling. Hoofdredacteur Erwin is één van de juryleden.

"Met technologie willen we het leven graag makkelijker maken", zegt Dieter Möckelmann, initiatiefnemer van Like to Share. "Die technologische innovatie heeft eenzelfde impact in het onderwijs. Bepaalde software kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat gepersonaliseerd leren beter wordt. Technologie kan toetsing beter laten verlopen of de communicatie met ouders versimpelen." Belangrijk is dat de twee werelden, die van tech en onderwijs, samenkomen. "Ze kennen elkaar over het algemeen niet goed", zegt Möckelmann. "Met Like to Share hopen we ze samen te brengen."

Tech en onderwijs samen

De Onderwijs Startup Award is een manier om innoverende projecten van startups meer onder de aandacht te brengen. Van de startups die zich inschrijven, worden er drie genomineerd voor de award. Zij gaan vervolgens mee op een vijfdaagse tour door Nederland, die begint in Rotterdam en eindigt in Drachten. "Wij bieden een platform waar mensen vanuit het onderwijs naartoe komen", vertelt Möckelmann. "Dat zijn niet alleen leraren, maar bijvoorbeeld ook IT'ers. Daarnaast krijgen ze een plek in het magazine."

De jury is op zoek naar het beste innovatieve idee in het onderwijs. Of dat nu op basisonderwijs is gericht of het mbo, dat maakt niet uit. "Je moet wel aan de voorkant van technologische ontwikkeling zitten", zegt Möckelmann. Maar the sky is the limit. "Wat kan er slimmer in de klas, maar ook daarbuiten? Wat doe je als er een les uitvalt? Vaak zitten de leerlingen in een WhatsApp-groep, maar een leraar niet. Stuur je ouders nog een brief of een pushbericht via hun telefoon?"

De eerste Onderwijs Startup Award werd vorig jaar uitgereikt aan Linkx. Die startup maakt gekleurde tags die aan een app verbonden worden om taal te leren. Een blauwe tag wordt bijvoorbeeld op een stoel gelegd. In de app wordt dezelfde koppeling gemaakt, zodat als een kind op de blauwe knop in de app drukt, het woord 'stoel' te horen is.

Aanmelden

Startups die het ei van Columbus uitgevonden denken te hebben op dit gebied, kunnen zich tot 27 augustus 2017 aanmelden op deze pagina. De grote winnaar wordt op 11 oktober bekendgemaakt.