Goed nieuws: patenttrollen krijgen het lastiger

Goed nieuws: patenttrollen krijgen het lastiger

23-05-2017 10:09 Laatste update: 26-04-2018 20:47

Het wordt moeilijker voor zogenaamde patenttrollen om grote bedrijven aan te klagen voor patenten die ze zelf niet gebruiken.

Patenttrollen zijn bedrijven die meestal zelf niks maken, maar wel een flink aantal patenten bezitten. Ze wachten dan tot een groot bedrijf veel verdient aan iets dat overeenkomt met één van die patenten en klagen het bedrijf vervolgens voor veel geld aan. Die rechtszaken werden tot nu toe vooral gevoerd in Amerikaanse districten waar de rechtbank gunstig gestemd was voor de patenttrollen.

Door een uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof verandert dat nu, meldt The Washington Post. Patenttrollen kunnen hun rechtszaken niet zomaar meer aanspannen in 'gunstige' districten. Voortaan kunnen bedrijven alleen worden aangeklaagd voor patentschending in de staat waar ze gevestigd zijn. In de praktijk gaat het daarbij voor techbedrijven voornamelijk om de staat Californië; de meeste technologiebedrijven hebben daar hun hoofdkantoor.

Geen hulp uit Texas meer

Een tegenslag voor patenttrollen, die door de snelle uitspraken van de Texaanse rechter Rodney Gilstrap makkelijk zaken konden aanspannen. De rechter behandelde tussen 2014 en 2016 een kwart van alle Amerikaanse patentzaken; meer dan alle federale rechters in Californië, Florida en New York bij elkaar.

Nu patentzaken niet meer in de gespecialiseerde rechtbank van Gilstrap, maar in het district van de aangeklaagde moet worden gehouden, worden patenttrollen volgens experts mogelijk afgeschrikt. Ze hebben het thuisvoordeel niet meer en zaken worden buiten de Texaanse rechtbank vaak veel langzamer afgehandeld.