Google komt dit najaar met nieuwe VR-bril voor smartphones

Google komt dit najaar met nieuwe VR-bril voor smartphones

19-05-2016 17:52 Laatste update: 27-04-2018 06:36

De kartonnen VR-brillen kunnen in de kast. Google komt dit jaar met een nieuwe virtualrealitybril, die je smartphone als scherm gebruikt.

Je eigen virtuele bioscoop of virtueel pannenkoeken bakken. Het kan met Daydream, het nieuwe virtualrealityplatform van Google. Het platform bestaat uit een nieuwe slanke bril, waarvan Google het design beschikbaar maakt voor fabrikanten als Samsung en HTC. In de herfst komen de eerste versies op de markt.

In tegenstelling tot populaire VR-brillen als de Oculus Rift en HTC Vive houdt Google vast aan het gebruik van een smartphone als scherm. Volgens Google houd je virtual reality hiermee mobiel: je kunt altijd en overal in een virtuele wereld stappen. Ook de prijs speelt mee, want een omhulsel is aanzienlijk goedkoper dan een bril met scherm. Daarmee lijkt de Daydream-bril op de Gear VR van Samsung, die ook een smartphone als scherm gebruikt.

De VR-bril wordt samen met een kleine controller geleverd die bewegingen registreert. Zo kun je bijvoorbeeld iets aanwijzen of iets gebruiken. Google toonde hoe je met de controller een virtuele boemerang gooit. De controller heeft naast een bewegingssensor nog een paar knopjes en touchpad aan boord om je door virtuele werelden te laten navigeren. Google werkt met onder andere Netflix en Ubisoft samen om respectievelijk video's en games voor Daydream beschikbaar te maken. Ook The New York Times ontwikkelt reportages in virtual reality voor de VR-bril van Google. En zelfs de National Basketball Association (NBA) gaat wedstrijden in 360 graden uitzenden, waarmee je basketballers vanuit alle hoeken ziet spelen.

De eerste Daydream-bril komt deze herfst op de markt voor een nog onbekende prijs. De Gear VR kost 200 euro, de Cardboard maar een paar tientjes. Als Google virtual reality echt voor de massa toegankelijk wil maken, moet het niet enkel een goedkope bril op de markt brengen. Die hebben ze al met Cardboard en mogelijk ook met Daydream. Het is nu de taak voor Google om grote partijen virtual reality te laten omarmen, en de internetgigant lijkt daarmee op de goede weg te zijn.

We vergeleken onlangs tien goedkope VR-brillen, die met smartphones werken:

Bright TV, elke maandag om 21:30 op RTL Z. Volg ook ons YouTube-kanaal