'Google neemt camerabedrijf Lytro over'

'Google neemt camerabedrijf Lytro over'

21-03-2018 11:33 Laatste update: 12:22

Google zou startup Lytro willen overnemen. Het bedrijf maakt camera's waarmee je de scherptediepte achteraf kan aanpassen.

Bronnen van TechCrunch spreken van overnamebedragen tussen de 25 en 40 miljoen dollar. Het zou Google vooral gaan om de technologie en patenten van Lytro. Niet alle werknemers van het camerabedrijf zouden naar Google overstappen.

Lytro maakt zogenoemde lightfield-camera's. Die camera's nemen bij foto's de volledige diepte van een scène op, waardoor de scherptediepte naderhand kan worden gewijzigd. De vrij dure camera's van Lytro sloegen niet erg aan, waardoor het bedrijf zijn technologie is gaan aanpassen voor virtual reality.

Natuurgetrouwe VR

Met de techniek Lytro Immerge worden speciale camera's gebruikt om echte beelden voor virtual reality op te nemen. Het resultaat is een VR-video waarin gebruikers een veel natuurgetrouwer beeld moeten krijgen dan met traditionele camera's die in 360 graden opnemen.

Bij zulke traditionele beelden kan de kijker wel volledig om zich heen kijken, maar vanaf een vast punt. De techniek van Lytro maakt het mogelijk om natuurgetrouw door de gefilmde ruimte te bewegen, en beelden vanuit alle hoeken te bekijken. Lytro heeft een vergelijkbare techniek voor animatiefilms en games.

Het is nog onduidelijk in welk stadium de overname door Google is. Ook is niet bekend wat Google zou willen doen met de technologie. Google is actief in virtual reality, en kondigde onlangs nog een eigen experimentele app voor het opnemen van light field-beelden.

Bekijk ook onze review van de VR-bril Google Daydream:


Volg Bright op YouTube