'Google stal ideeën voor internetballonnen'

'Google stal ideeën voor internetballonnen'

16-06-2016 13:04 Laatste update: 27-04-2018 05:34

Een Amerikaans bedrijf zegt dat Google in 2007 zijn ideeën over het aanbieden van internet vanuit ballonnen heeft gestolen.

Space Data Corporation claimt in een nieuwe rechtszaak dat Google met zijn Project Loon zijn patenten schendt. Google zou op het idee voor het project, waarmee ballonnen vanaf grote hoogte internetverbindingen verspreiden, zijn gekomen na een bezoek aan SDC in 2007. Op een oude foto is Google-oprichter Sergey Brin te zien die een van de prototypes van het bedrijf vasthoudt. SDC testte destijds weerballonnen voor het aanbieden van internet.

SDC heeft deze week een rechtszaak aangespannen tegen Google. In de documenten is te lezen dat Google-oprichters Larry Page, Sergey Brin en andere Google-medewerkers bij SDC op bezoek zijn geweest in 2007 om te praten over een mogelijke investering van Google in het bedrijf. Beide partijen tekenden daarbij een NDA-verklaring zodat alles dat werd getoond vertrouwelijk zou blijven.

Google zag uiteindelijk af van een investering, maar startte wel met een eigen soortgelijk project. Volgens Google zou SDC de NDA zelf hebben geschonden door een interview te geven aan de Wall Street Journal. Volgens SDC bleven de voorwaarden van de NDA gewoon gelden en maakt Google al jarenlang inbreuk op zijn patenten. Bovendien stelt SDC dat Google het bedrijf met zijn handelswijze 'onherstelbaar heeft beschadigd'.

SDC eist dat Google stopt met het gebruiken van zijn bedrijfsgeheimen. Ook wil het een onbekend bedrag aan schadevergoeding. Google weigert vooralsnog commentaar op de kwestie. 

Afgelegen gebieden van internet voorzien

Google wil met zijn grote heliumballonnen internet naar afgelegen gebieden brengen. Een netwerk van ballonnen die onderling communiceren moet zo grote gebieden van internet voorzien. De Google-ballon kan momenteel 100 dagen blijven zweven op 20 km hoogte. We bekeken onlangs zo'n ballon van Project Loon in het echt op Google I/O:

Lees ook: Hoe krijgt Google met deze ballon de hele wereld online?