Google toont spraakassistent, VR-bril, chatapps en Android N

Google toont spraakassistent, VR-bril, chatapps en Android N

18-05-2016 19:01 Laatste update: 27-04-2018 06:36

Google komt met de slimme thuisspeaker Google Home, VR-bril Daydream en allerlei nieuwe apps.

Google-ceo Sundar Pichai heeft tijdens ontwikkelaarsevent I/O een slimme assistent voor je smartphone en tablet aangekondigd, waarmee je via spraak vragen kunt stellen. Google Assistant geeft automatisch antwoord. Googel wil gebruikers met de spraakgestuurde assistent hun mobiele apparaten laten bedienen. Denk aan 'neem een selfie' en 'wie heeft The Revenant geregisseerd?'. Google herkent de context van de vraag of het commando, waardoor 'neem een selfie' of 'maakt een selfie' hetzelfde resultaat oplevert. Het wordt met Google Assistant ook mogelijk om vervolgvragen te stellen. Na 'wie heeft The Revenant geregisseerd?' kun je bijvoorbeeld 'Wat heeft hij nog meer geregisseerd?' vragen, waarna Google begrijpt dat het om regisseur Alejandro González Iñárritu gaat.

Google Home is een nieuw apparaat voor thuis dat Google Assistant gebruikt en met je wifi-netwerk verbindt. Google Home zet je in de woonkamer en verwerkt spraakopdrachten; van vragen stellen tot producten bestellen. Er is een speaker aanwezig die muziek vanaf je apparaten kunt spelen, direct vanuit Spotify, bijvoorbeeld. Amazon heeft al een soortgelijke spraakassistent, Alexa. Google Home verschijnt later dit jaar, maar de prijs is nog niet bekend.  

Nieuwe VR-bril Daydream

​De kartonnen VR-bril Cardboard krijgt een opvolger. De nieuwe virtualreality-bril 'Daydream' wordt in de herfst gelanceerd, waarmee je jouw smartphone in een bril kunt stoppen om VR-apps en -games te ervaren. Fabrikanten mogen het design van Google gebruiken om hun eigen VR-brillen op de markt te brengen. De headset werkt met een kleine controller met twee knoppen en een touchpad. Zo kun je naar iets in de virtuele wereld wijzen om het te selecteren. Onder andere Netflix, YouTube en Imax maken hun video's beschikbaar voor Daydream.

Android-apps gebruiken zonder installeren

Android-apps kun je binnenkort gebruiken zonder te installeren: dat werkt met Google Instant Apps. Alleen het essentiële gedeelte van de app wordt gedownload. Dit is bijvoorbeeld handig als je op een linkje van mediasite Buzzfeed drukt. De app van Buzzfeed wordt geladen, zonder dat je de app hebt geïnstalleerd. Google Instant Apps komt beschikbaar voor alle Android-versies vanaf Jelly Bean.

Chatten met Allo, videobellen met Duo

Google introduceert ook een nieuwe chat-app, genaamd Allo. Het design lijkt op de chat-app Hangouts, die al van Google is, maar dan met meer functies. Zo kun je bijvoorbeeld teksten groter of kleiner maken en schrijven op foto's. Ook zijn er 'slimme reacties', waarmee Google antwoorden voorstelt die je direct kunt selecteren. Zo kun je op de vraag of je vanavond naar de film wilt bijvoorbeeld 'Leuk!' of 'Vanavond niet!' reageren door op de reactie te drukken. Deze slimme reacties werken ook met foto's, waarbij Google de foto analyseert. Als er op de foto een hond staat, stelt Google bijvoorbeeld 'Schattige hond!' voor.

Allo heeft een incognitomodus waarmee je met end-to-end-encryptie berichten verstuurt. Dit betekent dat het bericht alleen voor de ontvanger is in te zien. Dat is opvallend, omdat Google geld verdient aan de data van zijn gebruikers. Een tweede nieuwe app, genaamd Duo, laat je videobellen. De verbinding is ook met end-to-end-encryptie beveiligd. Voordat je opneemt, zie je al het beeld van degene die je belt. Beide apps komen deze zomer uit.

Nieuwe Android wordt veiliger

De aankomende Android-versie, Android N, wordt een stuk veiliger. De versleuteling van bestanden wordt krachtiger en het onderdeel dat nog regelmatig zwakheden vertoont, het media framework, is nu ook beter beveiligd. Daarnaast gaat Google Android-apparaten automatisch updaten met beveiligingsupdates, ongeacht welke Android-versie je gebruikt. Ook is de productiviteit binnen Android N verbeterd: je kunt vanuit de notificatiebalk direct reageren op meldingen en je scherm in tweeën opdelen, zodat je in twee apps tegelijkertijd kunt werken. De nieuwe Android-versie komt later dit jaar beschikbaar.

Zoekresultaten mooier maken

Google-ceo Sundar Pichai zegt dat de helft van de zoekopdrachten vanaf een mobiel apparaat wordt gedaan. Daarom is het internetbedrijf bezig om de zoekresultaten mooier te maken. Als je op 'Beyoncé' zoekt, zie je haar laatste albums en aankomende shows. Dat wil Google de komende jaren gaan uitbreiden om bij allerlei zoekresultaten direct relevante informatie te tonen; of je nu op 'Champions League' of het Nederlandse woord 'stroopwafel' zoekt.

Volg ons YouTube-kanaal voor meer video's vanaf Google I/O de komende dagen.