'Hackers dreigen miljoenen iPhones te wissen'

'Hackers dreigen miljoenen iPhones te wissen'

21-03-2017 13:00 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Een groep hackers perst Apple af en eist 75.000 dollar losgeld. Ze dreigen honderden miljoenen iPhones op afstand te wissen.

Dat meldt Motherboard, die één van de hackers heeft gesproken. De hackers noemen zichzelf de Turkish Crime Family.

De hackersgroep heeft naar eigen zeggen toegang tot meer dan 559 miljoen iCloud-accounts. Op die manier zouden ze op afstand honderden miljoenen iPhones kunnen wissen en resetten.

Apple weigert te betalen

De Turkish Crime Family heeft Apple volgens Motherboard benaderd en hen losgeld gevraagd. Een medewerker van Apple zei dat ze 'geen criminelen belonen voor het overtreden van de wet'.

Daarna benaderden de hackers verschillende media met hun verhaal, waarschijnlijk om Apple onder druk te zetten om toch te betalen.

Als bewijsmateriaal hebben de hackers aan Motherboard laten zien hoe ze bij het iCloud-account van een oudere vrouw inloggen. Op die manier kunnen ze haar iPhone resetten, maar ook al haar foto's uit de cloud verwijderen.

Dat de hackers ook daadwerkelijk toegang hebben tot de honderden miljoenen iCloud-accounts, is niet bewezen of bevestigd.

'Ik wil gewoon mijn geld'

De hackers dreigen om op 7 april een nog onbekend aantal iPhones te wissen als Apple niet betaalt. 

"Ik wil gewoon mijn geld", zegt één van de hackers tegen Motherboard. Apple reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

Zo neem je maatregelen tegen hackers

Je kunt jezelf beschermen door tweestapsverificatie in te schakelen. Dit houdt in dat elke keer als je inlogt met je e-mailadres en wachtwoord, je ook nog een code moet invoeren. Deze ontvang je op je telefoon.

Door tweestapsverificatie in te schakelen kunnen hackers die jouw wachtwoord buitmaken niet inloggen, omdat ze de code niet weten. De optie is ook beschikbaar voor je account bij Google, Facebook, Twitter en Dropbox.