Historische vlucht: SpaceX succesvol 'heen en weer'

Historische vlucht: SpaceX succesvol 'heen en weer'

22-12-2015 08:25 Laatste update: 27-04-2018 10:12

SpaceX lukt het in de derde poging wel om zijn raket verticaal te laden landen.

Het was ook de eerste vlucht van het ruimtevaartbedrijf sinds in juni een onbemande raket met spullen voor het internationale ruimtestation (ISS) ontplofte. SpaceX-eigenaar Elon Musk uitte op Twitter z'n blijdschap met de succesvolle vlucht. De lancering zou eerst zondag zijn, maar werd uitgesteld omdat het vannacht beter weer was voor een landing. 

De Falcon 9 bracht elf satellieten voor het bedrijf Orbcomm in een baan om de aarde. De daarvoor gebruikte stuwraket landde kort daarop weer in Cape Canaveral. Raketten intact laten terugkeren is een belangrijk speerpunt voor SpaceX, dat zo de kosten van ruimtevaart wil drukken.

'Naald laten landen op schoenendoos'

Een raket weer laten landen heeft de nodige voeten in de aarde. Een woordvoerder van SpaceX vergeleek het tegenover CNN met "een potlood tijdens een storm over het Empire State Building schieten en vervolgens laten landen op een schoenendoos."

De raket die vannacht de lucht in ging, is een verbeterde versie van de Falcon 9 die in juni kort na de lancering ontplofte. De nieuwe Falcon 9 is met 70 meter hoogte iets langer dan voorheen en kan meer brandstof meedragen. Belangrijk, want commerciële satellieten gaan verder de ruimte in dan het ISS. Ook zou de raket meer voortstuwingskracht hebben.

​Miljardairsrace

Tesla-eigenaar Musk wil met zijn bedrijf SpaceX ook mensen door de ruimte vervoeren. Vorige maand gaf de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hem toestemming voor bemande vluchten naar het ruimtestation ISS. 

Hij is in een fel gevecht verwikkeld met Amazon-eigenaar Jeff Bezos, die ook een ruimtevaartbedrijf bezit. Bezos slaagde er eind vorige maand als eerste in om een raket weer veilig op land te laten terugkeren, maar zijn raketten gaan lang niet zo hoog als die van Musk.