Hoofdpijn voor BREIN: Popcorn Time heeft nu een webversie

Hoofdpijn voor BREIN: Popcorn Time heeft nu een webversie

03-02-2016 14:50 Laatste update: 27-04-2018 09:10

Popcorn Time, de illegale software om films en series te kijken, werkt nu ook in de browser en schermt je ip-adres af. Slecht nieuws voor piraterijbestrijder Stichting Brein.

In samenwerking met Torrents Time, een browser-plugin waarmee je via de browser torrents kunt downloaden en bekijken, is Popcorn Time nu ook in de browser te gebruiken. De plugin werkt samen met de streamingdienst en biedt automatisch een beveiligde verbinding, waarmee je volgens Popcorn Time je ip-adres afschermt. De films kunnen via Chromecast, Airplay of DLNA naar een ander apparaat worden gestreamd.

Maar wacht: was Popcorn Time niet gestopt? Jawel, maar dat was een andere versie. Er bestaan twee Popcorn Time's: PopcornTime.io en Popcorn-Time-se. De eerste is inmiddels gestopt, de tweede ontwikkelt op een rap tempo door. "We zorgen ervoor dat de anonimiteit wordt gewaarborgd en dat we zo lang kunnen blijven als dat we willen", aldus een anonieme woordvoerder van Popcorn Time. "Daarnaast blijven we innoveren, waardoor we zo'n succes zijn in Nederland."

Lastig om offline te halen

Het is heel lastig om Popcorn Time offline te halen. Onder andere Brein en de Motion Picture Association of America (MPAA) is het na jaren nog steeds niet gelukt. Dat komt omdat Popcorn Time gebruikmaakt van het wereldwijde torrentverkeer met duizenden torrentsites, en enkel een gemakkelijkere interface biedt om illegaal films en series te kijken. Als je Popcorn Time offline haalt, verdwijnen al die torrents niet van de torrentsites.

Popcorn Time Online gaat een stapje verder. In plaats van software te installeren, werkt de nieuwe dienst met een enkele webpagina. Die kan iedereen zelf online plaatsen, waardoor het voor copyrightwaakhonden heel lastig wordt om deze vorm van piraterij te bestrijden. Je zou in feite je eigen Popcorn Time kunnen hosten op bijvoorbeeld Dropbox. Daarnaast is een groot gedeelte van de technologie opensource, waardoor anderen kunnen bijdragen aan de technologie of een eigen Popcorn Time-versie kunnen beginnen.

Nog steeds brieven van Brein

De woordvoerder van Popcorn Time bevestigt dat het nog steeds brieven van privacy-waakhonden ontvangt: "We moeten aan onze hostingpartijen wel eens uitleggen dat we geen auteursrechtelijk bescherm materiaal als films en series hosten, behalve een normale html-pagina. Brein is een krachtige organisatie met onbeperkte middelen. Zij zeggen dat het delen van bestanden illegaal is, maar zijn niet in staat om ook daadwerkelijk overal een uitvoerbaar vonnis te krijgen. Sommige mensen geven toe aan de druk van Brein, terwijl ze dit niet eens hoeven te doen. Herinnert je dat niet aan methoden die door de maffia worden gebruikt", aldus de woordvoerder.

Illegaal gajes

Brein vindt Popcorn Time 'illegaal gajes' en is samen met andere internationale partijen druk bezig om de dienst offline te halen. "Deze Popcorn Time-versie is wat lastiger, omdat er meer problemen zijn. Maar daar kan ik niet over uitweiden", zegt Brein-directeur Tim Kuik. "Als we Popcorn Time niet meer op centrale punten kunnen aanpakken, dan gaan rechthebbenden achter individuele downloaders aan. Dat doet Brein op dit moment niet, maar we sluiten niets uit." Brein pakt de aanbieders van illegale content aan, zoals grote uploaders, torrentsites en Popcorn Time. Daarnaast wil het bij internetproviders blokkades afdwingen en inbreukmakende gebruikers via de provider waarschuwen en wijzen op het legale aanbod. 

"Er worden al voorbereidingen getroffen om individuele downloaders aan te pakken", legt Kuik uit. Dat bevestigt Peter de Haan van de Nederlandse filmdistributeur Dutch Filmworks: "We zijn bezig met het opzetten van een groep rechthebbenden die zich samen in gaan zetten tegen dit probleem." De rechthebbenden bereiden zich op dit moment voor om samen te werken met andere partijen om illegaliteit te bestrijden, zoals een ict-bedrijf dat ip-adressen van downloaders verzamelt en juristen die schadeclaims versturen.