Hot op gadgetbeurs CES? Platenspelers!

Hot op gadgetbeurs CES? Platenspelers!

06-01-2016 16:00 Laatste update: 27-04-2018 10:12

De vinyl-comeback zet door: Technics brengt zijn legendarische draaitafel opnieuw uit en Sony komt met een platenspeler die lp's omzet naar hi-res audio.

De vinyl-revival onder muziekliefhebbers is geen tijdelijke hype. Elk jaar blijven de lp-verkopen stijgen, ook onder jonge muziekfans voor wie vinyl geen nostalgie is maar gewoon een nieuwe luisterervaring. Daardoor groeit ook de markt voor platenspelers lekker door. Teken aan de wand: het bestverkochte homeaudio-product op Amazon in december was een platenspeler met ingebouwde speakers.

Technics-klassieker is terug

Dat zie je terug dit jaar op de elektronicabeurs CES in Las Vegas, waar alle nieuwe producten worden gepresenteerd. Op de beurs maakte de bekendste draaitafel ooit, de Technics SL-1200, een glorieuze comeback. De SL-1200 werd een paar jaar geleden door Panasonic van de markt gehaald, maar keert nu dus terug, op veler verzoek. De draaitafel was decennialang geliefd onder dj’s. Technics introduceert later dit jaar twee nieuwe Grand Class-modellen: eentje met een aluminium behuizing en een luxe model van magnesium. Van die laatste is de oplage beperkt tot 1200 stuks. De prijzen zijn nog niet bekend.

Sony zet LP om in hi-res audio

Sony lanceert ook een nieuwe high-tech platenspeler. De HX500 biedt de mogelijkheid om LP's direct om te zetten naar hi-res audio, oftewel bestanden zonder compressie. De bestanden bewaart hij in Sony’s eigen DSD-formaat of in 24-bit Wav en ze zijn via usb over te zetten naar Windows-pc’s of Macs.