ING-app Twyp laat je geld overmaken op basis van telefoonnummers

ING-app Twyp laat je geld overmaken op basis van telefoonnummers

12-01-2016 10:36 Laatste update: 27-04-2018 09:41

ING heeft zijn nieuwe app Twyp gelanceerd: geld overmaken zonder dat je een IBAN-nummer nodig hebt. Een telefoonnummer is genoeg.

Elke keer een IBAN-nummer invoeren als je een paar euro voor de lunch wilt overmaken: het is een enorm gedoe. ING wil het overschrijven van geld gemakkelijker maken met Twyp, dat niet met IBAN- maar met telefoonnummers werkt.

De app, die in zijn geheel The Way You Pay (Twyp) heet, is gratis te downloaden voor Android en iOS. Na het downloaden maakt de gebruiker een bedrag over naar het Twyp-account via iDeal of creditcard, waarna geld kan overmaken aan andere Twyp-gebruikers.

Een beetje als Bunq en PayPal

De functionaliteit van Twyp lijkt een beetje op die van Bunq en PayPal, waarmee je ook gemakkelijk geld naar andere gebruikers van dezelfde dienst over maakt. Het is bij Twyp wel noodzakelijk om eerst geld op het app-account te zetten voordat je andere gebruikers kan betalen. Ontvangen geld kun je vervolgens weer overboeken naar je eigen rekening.

Iedereen kan Twyp gebruiken, want de app is niet specifiek gekoppeld aan ING-rekeningen. Het gebruik van Twyp en overschrijven via de app kost niets.

Je deelt wel je e-mailadres en contactpersonen met ING, die het bedrijf kan gebruiken voor 'promotionele doeleinden', staat te lezen in de gebruikersovereenkomst.

Ook gegevens over hoe je de app gebruikt en transactiedata worden naar ING verstuurd. ING kan onder andere via de e-mail een aanbod doen voor één van hun diensten, om bijvoorbeeld klanten van andere banken naar ING te halen.

Smartphone is alles wat je nodig hebt

"Twyp lost het ongemak op dat mensen ervaren als ze elkaar na bijvoorbeeld een avondje uit geld verschuldigd zijn", zegt Heidi van Eijk, directeur bankzaken bij ING. "Je hoeft geen lange bankrekeningnummers uit te wisselen, met Twyp zoek je gewoon in je contactenlijst.

"Op basis van het telefoonnummer maak je geld naar elkaar over. Je smartphone is alles wat je nodig hebt."

Meer over 'fin-tech' startups in Bright Ideas:

Bankiers op sneakers (december 2015)

Ons webmagazine Bright Ideas biedt elke twee weken 'verdieping over vernieuwing'. Een abonnement kost 24 euro per jaar en geeft toegang tot het hele archief op ideas.bright.nl