Inval bij Cambridge Analytica na Facebook-schandaal

Inval bij Cambridge Analytica na Facebook-schandaal

23-03-2018 22:01 Laatste update: 22:01

De Britse privacywaakhond heeft een inval gedaan bij het Londense kantoor van Cambridge Analytica, dat de spil vormt van het Facebook-dataschandaal.

Het zou gaan om ongeveer twintig onderzoekers die de kantoren in het centrum van Londen binnen zijn gegaan, meldt Reuters. Databedrijf Cambridge Analytica zou zonder toestemming persoonlijke gegevens van miljoenen Facebookgebruikers hebben gebruikt om er kiezersprofielen in de Verenigde Staten mee te maken. Daarmee is geprobeerd het stemgedrag van tientallen miljoen Amerikanen te beïnvloeden en zouden ook Britten zijn beïnvloed in de aanloop naar het brexit-referendum. 

Ook in de VS en Israël wordt het schandaal onderzocht. Het misbruik heeft tot felle kritiek geleid vanuit de politiek en er is opheldering geëist. Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft excuses aangeboden en beterschap beloofd.

Hoe het bedrijf de data kreeg

Cambridge Analytica kon de gegevens van de miljoenen gebruikers verzamelen via een eigen app op Facebook. Honderdduizenden gebruikers namen via de app tegen betaling een persoonlijkheidstest af. Daarmee gaven zij ook toestemming voor het academisch gebruik van de verzamelde data. Maar de app verzamelde ook de informatie van Facebook-vrienden van de mensen die meededen aan de test.

Facebook was volgens The Guardian al in 2015 op de hoogte dat het databedrijf in 2014 de gegevens van de miljoenen gebruikers had buitgemaakt. Maar het bedrijf deed weinig om gebruikers op de hoogte te brengen van het ongeoorloofde gebruik van de gegevens.

Lees ook:

Zuckerberg moet op zoek naar een opvolger