Jaguar werkt met Uber-rivaal Lyft aan zelfrijdende auto's

Jaguar werkt met Uber-rivaal Lyft aan zelfrijdende auto's

12-06-2017 08:06 Laatste update: 26-04-2018 20:16

Autobouwer Jaguar Land Rover gaat samenwerken met Uber-concurrent Lyft rond technologie voor zelfrijdende auto's.

Lyft hengelde in april een half miljard dollar binnen bij een grote financieringsronde. Daarvan kwam 25 miljoen dollar van Jaguar Land Rover, een onderdeel van het Indiase conglomeraat Tata, dat eerder ook al investeerde in concurrent Uber.

Uber en Lyft zijn de nummers een en twee in de VS in het aanbieden van autoritjes via een app. De bedrijven, die ook in veel andere landen actief zijn, zijn ook in een nek-aan-nekrace verwikkeld op het terrein van zelfrijdende auto's. Beide ondernemingen willen op termijn ritjes gaan aanbieden met auto's zonder chauffeur.

De deal laat zien hoe autobouwers op meerdere paarden wedden in de race bij het maken van zelfrijdende auto's, schrijft persbureau Bloomberg. Ook de Amerikaanse autobouwer General Motors werkt zowel met Uber als met Lyft samen. Bij Uber gaat het momenteel niet zo lekker en daarmee lijkt de weg vrij voor Lyft om in het gevlei van potentiële investeerders te komen. Onlangs ging Lyft ook al een samenwerkingsverband aan met Alphabet-dochter Waymo.

Uber in zwaar weer

Dat is ook niet geheel verrassend, aangezien Waymo in een felle juridische strijd verwikkeld is met Uber over de vermeende diefstal van bedrijfsgeheimen door een oud-medewerker van Waymo die naar Uber overstapte. Deze Anthony Levandowski werd vorige week ontslagen door Uber, omdat hij weigerde te getuigen in de rechtszaak die door Waymo is aangespannen. 

Het gerommel bij Uber neemt zelfs dusdanig serieuze vormen aan, dat de top van het bedrijf vannacht in spoedvergadering bijeen was. Volgens The New York Times zou onder meer gesproken worden over het op non-actief zetten van topman Travis Kalanick. Die werkt sinds 2009 onafgebroken voor het bedrijf en zou naar aanleiding van het overlijden van zijn moeder bij een bootongeluk drie maanden verlof hebben voorgesteld.