Kan nieuwe betaalapp Florin de apps van banken verslaan?

Kan nieuwe betaalapp Florin de apps van banken verslaan?

16-08-2016 12:31 Laatste update: 27-04-2018 04:01

Drie jonge honden willen ‘de bankwereld slopen’ met de app Florin. De eerste stap is veelbelovend.

Je struikelt tegenwoordig over de bankier- en betaalapps, maar dat heeft Bas, André en Coen van Florin er niet van weerhouden om er zelf een te ontwikkelen. “We zijn naïef genoeg om te denken dat we de bankwereld gaan slopen met deze app”, zegt Bas de Vries, 20 jaar, ceo en sinds februari gestopt met zijn studie om zich op Florin te storten. Het drietal werkt vanuit startupcentrum B Amsterdam om zich in het wespennest van betaalapps te wringen. “De bank ziet een betaling als IBAN naar IBAN, wij van persoon naar persoon.”

De app

Florin (het Engelse woord voor de Hollandse Florijn ƒ) is een app die qua functionaliteit hetzelfde kan als Tikkie van ABN Amro. Je maakt een account aan, linkt je bankrekening, start een betaalverzoek en selecteert uit je telefooncontacten de ontvanger of ontvangers van het verzoek. Als de ontvanger de app zelf niet heeft, stuur je een iDEAL-link via Whatsapp, sms of wat dan ook.

Wat Florin toevoegt aan het geheel, is een speelse vormgeving (denk aan de Snapchat-sfeer), chatmogelijkheden en potentie, want volgens Bas is dit pas het begin. “Tikkie is meer een feature, Florin moet een betaalplatform worden. In Tikkie zie je een overzicht van de bedragen die nog uitstaan, bij Florin zie je de vriendengroepen.” De app werkt bijzonder makkelijk en het voelt direct vertrouwd aan.

Het is het begin

Uiteindelijk hoopt Bas met Florin los te komen van de banken, door de app via acceptgiro’s toegang tot je betaalverkeer te geven. Aan een stevige beveiliging wordt gewerkt, nu kan de app nog geen geld van je rekening halen (dat doet iDEAL, het systeem van de banken). De app is gratis te gebruiken (Android in beta en iPhone) en zal de komende weken in Amsterdam en Utrecht promoot gaan worden op de introductieweken van nieuwe studenten. De sloopwerkzaamheden zijn begonnen.

Florin is een van de Nederlandse fintech-startups die de strijd met grote banken aangaan. Dat geldt ook voor Bunq. Lees over die nieuwe 'app-bank' dit gratis hoofdstuk uit het boek Breken met Banken.