Kim Dotcom mogelijk toch uitgeleverd aan de VS

Kim Dotcom mogelijk toch uitgeleverd aan de VS

23-12-2015 12:44 Laatste update: 27-04-2018 10:12

Kim Dotcom en drie anderen, onder wie Nederlander Bram van der Kolk, mogen uitgeleverd worden aan de VS. Wat hebben ze ook alweer uitgespookt?

De Nieuw-Zeelandse rechtbank heeft besloten dat de Duitse internetondernemer Kim Dotcom (zijn oude naam is Kim Schmitz) en drie medewerkers aan de Verenigde Staten overhandigd mogen worden. Dotcom gaf via zijn advocaat aan in hoger beroep te gaan en laat weten 'teleurgesteld' te zijn in de uitspraak.

Kim Dotcom is al jaren verwikkeld in een slepende rechtszaak. De voornaamste aanklacht is het schenden van auteursrecht, maar hij wordt ook beschuldigd van afpersing en witwassen. Laten we bij het begin beginnen.

Wat heeft Dotcom precies gedaan?

De Duitse internetondernemer wordt tegenwoordig als 'piratenkoning' bestempeld, maar hij komt niet zomaar aan die naam. Hij was dé man achter de website Megaupload, waar bestanden geüpload en gedownload konden worden. De Amerikanen zeggen dat hij met die website copyright-schendingen faciliteerde. Ooit was de Megaupload één van de meestbezochte sites ter wereld met zo’n 50 miljoen bezoekers per dag.

Omdat het zo gemakkelijk was om illegale bestanden openbaar te delen, zegt de Amerikaanse filmindustrie bijna 500 miljoen euro te zijn misgelopen. Voordat de FBI Megaupload offline haalde, verdiende Dotcom lekker met de website. Hij mocht tientallen tot honderden miljoenen dollars op zijn rekening bijschrijven dankzij advertentie-inkomsten en abonnementen waarmee gebruikers sneller konden up- en downloaden.

Hoe werd hij gepakt?

Kim Dotcom en zijn drie mede-verdachten werden in 2012 aangehouden. De operatie was toen al twee jaar in voorbereiding, samen met autoriteiten van onder meer Duitsland, China en Nederland. Een enorm team van 70 agenten waren betrokken bij de inval in Dotcom’s enorme 'mansion' van 18 miljoen euro. Er kwamen zelfs verschillende helikopters aan te pas.

Op het moment van de inval, trok de Duitser zicht terug in een afgesloten ruimte in zijn huis. De arrestatie was echter niet te voorkomen. Bij de aanhouding werden geen vuurwapens gevonden. De FBI had allerlei verdenkingen en argumenten om met zoveel bombarie binnen te vallen, maar de Nieuw-Zeelandse rechters hebben deze tot driemaal toe van tafel geveegd. Daarvoor heeft Dotcom ook schadevergoeding toegewezen gekregen.

En toen?

Toen eigenlijk niet zo veel. Na een paar weken kwamen Dotcom en de drie anderen op borgtocht vrij. Overigens wijst de ondernemer de beschuldigingen nog altijd van de hand. Volgens hem heeft Megaupload rechtenschendend materiaal altijd verwijderd als rechthebbenden daarom vroegen.

Hoe zit het met die andere drie?

Naast Kim Dotcom werkten er nog twee Duitsers (Finn Batato en Mathias Ortmann) en een Nederlander (Bram van der Kolk) bij Megaupload. Ook zij mogen nu uitgeleverd worden aan Amerika. En dat terwijl het er in 2013 nog heel anders uitzag. "We hebben alles tot nu toe gewonnen", zei Van der Kolk toen tegen Bright. "De VS gaat na elke overwinning echter steeds weer in beroep, wat voor vertraging zorgt." 

Waar Kim Dotcom zich in de publiciteit begaf en justitie en politie bezig hield, bleven zijn drie medewerkers op de achtergrond. Zo ook hoofdprogrammeur Van der Kolk. "Nadat ik mijn studie informatica afgerond had op de Hogeschool Zuyd, heb ik van Matthias Ortmann tijdens de eerste jaren bij Megaupload het echte werk geleerd."  

Het volgende project

Na Megaupload bleven de heren niet stilzitten. Ze begonnen weer een nieuw project: Mega. Een clouddienst met 50GB opslag voor gratis gebruikers. Geüploade bestanden worden automatisch versleuteld, zodat niemand kan zien wat je bewaart.

Althans, dat was het idee. Kim Dotcom uitte dit jaar zelf nog forse kritiek op de dienst. Volgens hem kun je het huidige Mega 'niet meer vertrouwen'. Dotcom zei dat Mega na een 'vijandige overname' in handen is gekomen van een Chinese investeerde, die in China van fraude wordt verdacht. "Je data is bij Mega niet veilig meer", waarschuwde Dotcom.

Rockster zonder geld

Inmiddels is Kim Dotcom zijn grootste rijkdommen wel kwijt. Hij zei vorig jaar 10 miljoen dollar aan zijn advocaten te hebben uitgegeven. Verder heeft hij zijn met Megaupload verdiende geld vooral gespendeerd aan leven als een rockster. Verscheen hij niet in één van zijn peperdure auto’s, dan stond hij wel ergens op een wit strand met een enorm jacht op de achtergrond.

Het is nog niet bekend wanneer en of Kim Dotcom en zijn medewerkers aan de VS worden uitgeleverd. De mannen gaan waarschijnlijk in hoger beroep, waardoor het hele proces nogmaals een staartje krijgt.