Koptelefoon vliegt in de fik in vliegtuig

Koptelefoon vliegt in de fik in vliegtuig

16-03-2017 09:08 Laatste update: 26-04-2018 22:51

Na ontploffende telefoons hebben we nu ook ontploffende koptelefoons. Een vrouw liep brandwonden in het vliegtuig op toen haar headset vlamvatte.

Het incident vond plaats op 19 februari maar is pas deze week bekend geworden nadat de Australische toezichthouder op de verkeersveiligheid een rapport publiceerde over de gebeurtenissen aan boord van een vlucht van Beijing naar Melbourne.

De vrouw zat te slapen toen haar koptelefoon ontplofte. Ze gooide de headset op de grond, waarna het vliegtuigpersoneel een emmer water over de knetterende headset heengooide. Nadat de rook was opgetrokken bleken de batterijen op de grond te zijn gesmolten.

Volgens het rapport van de Australische autoriteiten werd de brand vrijwel zeker veroorzaakt door de lithium-ion batterijen in de koptelefoon. Dergelijke batterijen zorgen vaker voor ontploffingen van consumentenelektronica. Warmtetoename in de batterijen kan een kettingreactie in gang zetten, waardoor het electrolyt reageert met andere stoffen in de batterij. Van welk merk de koptelefoon was, staat niet in het rapport.

Het ontploffingsgevaar van Samsungs Galaxy Note 7 leidde er vorig jaar toe dat het toestel door meerdere vliegtuigmaatschappijen en autoriteiten aan boord werd verboden. Samsung haalde de Note 7 uiteindelijk van de markt.