Leven op een drijvend mega-eiland

Leven op een drijvend mega-eiland

23-07-2017 13:38 Laatste update: 26-04-2018 19:14

Olaf Waals bouwt eilanden als oplossing voor zeespiegelstijging en overbevolking.

Een mooi staaltje ingenieurskunst. Nederland heeft een traditie van polders en deltawerken hoog te houden. De volgende vorm van manipuleren van water zijn deze mega-eilanden.

De drijvende mega-eilanden lijken nog een beetje op een speelveld van de Kolonisten van Katan. Maar uiteindelijk kunnen deze mega-eilanden plaats bieden aan woningen, havens, akkerland, parken, zonnepanelen en meer. Het maken van land op zee biedt een uitvlucht als bestaand land onder water komt te staan als gevolg van zeespiegelstijging en overbevolking.

Het grote verschil met bijvoorbeeld het palm-eiland voor Dubai is dat dit geen opgespoten grond is maar een drijvend eiland. In het MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) is een test gestart met een eiland bestaand uit 87 grote drijvende driehoeken die flexibel aan elkaar verbonden zijn. Dit flexibele drijvend eiland kan in werkelijkheid 1 tot 5 kilometer groot worden.


Blauwe toekomst

Olaf Waals, project manager en bedenker van het concept: "In een tijd van zeespiegelstijging, overbevolkte steden en een toenemend aantal activiteiten op zee, is het verhogen van dijken en het opspuiten van zand misschien niet de meest effectieve oplossing. Drijvende havens en steden zijn een innovatief alternatief dat aansluit bij de Nederlandse maritieme traditie." Dit soort oplossingen zijn onderdeel van een ‘Blauwe toekomst’ waarin zeeën en oceanen (70% van het aardoppervlak) duurzaam worden gebruikt.

"De technologische uitdagingen zijn groot: hoe ontwikkelen we drijvende ‘megaconstructies’ die sterk en veilig zijn in stormen en stroming? Hoe worden deze systemen aan elkaar en de zeebodem verbonden? Hoe groot zijn de bewegingen en welk effect hebben deze op de mensen op het eiland? Hoe organiseren we het verkeer en vervoer? Maar de vragen zijn ook ecologisch: wat is de invloed van deze grote drijvende leefgemeenschap op het water er onder en rond omheen? Hoe maken we het systeem volledig circulair wat betreft water, energie, grondstoffen en afval?" Voldoende reden voor een serieuze test.