Lichtstad Parijs krijgt e-lantaarnpalen

Lichtstad Parijs krijgt e-lantaarnpalen

13-01-2016 11:50 Laatste update: 27-04-2018 09:41

Nieuwe straatverlichting in Parijs werkt op zonne-energie.

Clover is een lantaarnpaal die met zonne-energie de straat verlicht. De vorm verwijst naar een boom, die in het straatbeeld juist graag gezien wordt. De industriële boom heeft een houten stam en drie grote ronde bladeren. Een daarvan verlicht de straat, de tweede de stoep, en de derde is naar boven gedraaid en vangt zonne-energie op. 

De Clovers zijn gemaakt door de Parijse designer Mathieu Lehanneur die ecologie en technologie combineert. Hij bedacht boerderijen op keukenformaat en levende luchtzuivering. Eerder zette hij d Champs Elysées in Parijs online met Escale Numérique.

Lehanneur bedacht de Clover als een hybride: hij combineert de functies van een lantaarnpaal, straatbank, boom en op die manier verbindt hij de stad een beetje met het land. “Clover is een nieuw levend organisme, zowel wild als tam als technologisch,” zegt Lehanneur

Clover is gebouwd voor de VN-klimaatconferentie afgelopen november in Parijs. De eerste helft van dit jaar is Amsterdam de plek waar de EU-top vergadert. Hebben we daar ook zo’n mooi statement bij?