Maarten Baas herontwerpt de lelijkste plek van Eindhoven

Maarten Baas herontwerpt de lelijkste plek van Eindhoven

19-01-2017 17:27 Laatste update: 27-04-2018 00:24

Een schots en scheef gebouwencomplex van Maarten Baas maakt van het lelijke Marconiplein een trekpleister.

Er is geen eer te behalen aan het Marconiplein in Eindhoven. Zelfs in een verkiezing van de lelijkste plek in Nederland faalde het plein: net niet in top 3. Ex-Eindhovenaar en wereldberoemd ontwerper Maarten Baas gaat nu van het plein een spannende, vernieuwende en beeldbepalende plek maken. De Bakermat heet het plan dat het Marconiplein uit het kwade daglicht moet halen.

Het plan bevat 230 appartementen, kleinschalige commerciële ruimtes op de begane grond en daaronder een parkeerkelder. De website van projectontwikkelaar SDK Vastgoed bevat de gebruikelijke blabla zoals 'brug tussen geschiedenis en toekomst', en hoe het gebouw uiting geeft aan het begrip tijd, waar wij met ons hoofd niet bij kunnen. Markante gebouwen uit de directe omgeving zoals het Klokgebouw, de Petruskerk en het Spilcentrum Boschdijk vormden de inspiratiebron, maar het is ons niet gelukt die terug te vinden. Vertel maar gewoon hoe goed het gebouw is. 

Speelse vormtaal

Want het belooft een stoer gebouw te worden. Het 17 verdiepingen hoge complex staat op de hoek de baas te spelen over een rotonde waar nu veel lagere bebouwing staat. Maarten Baas bouwde het op uit zes archetypische huizen met puntdaken. Zijn schots en scheve, speelse vormtaal is direct herkenbaar. Gezien zijn populariteit zou dit zomaar eens op de bucketlist van bezoekers aan Eindhoven kunnen komen. 

Hoe het tot stand kwam? Tijdens de Dutch Design Week 2015 schreef ontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) een ontwerpwedstrijd uit om het plein te transformeren. De inwoners van Eindhoven kozen voor het kleurrijke ontwerp van Maarten Baas. Als architect is Van Aken Architecten uit Eindhoven aangetrokken. De bouwwerkzaamheden starten eind dit jaar.