'Makers Petya-virus eisen 250.000 dollar voor ontsleuteling'

'Makers Petya-virus eisen 250.000 dollar voor ontsleuteling'

05-07-2017 17:21 Laatste update: 26-04-2018 19:45

De hackers achter de aanval met de Petya-ransomware hebben voor het eerst in het openbaar iets van zich laten horen.

In een bericht op het darkweb wordt de code aangeboden waarmee gegijzelde bestanden ontsleuteld kunnen worden. Althans, dat claimen de schrijvers van het bericht volgens Motherboard en The Verge. De encryptiesleutel wordt aangeboden voor 100 bitcoin, zo n 250.000 dollar.

Door de aanval met de Petya-gijzelsoftware hebben veel bedrijven grote schade geleden. Zo ligt de containerterminal van APM op de Tweede Maasvlakte in Rotterdam nog steeds plat.

Bitcoin-wallet geleegd

In het bericht zou bewijs geleverd worden dat de schrijver inderdaad de sleutel heeft om bestanden weer toegankelijk te maken. In het korte schrijven was overigens geen Bitcoin-wallet opgenomen, waarnaar een eventuele geïnteresseerde partij het geld zou kunnen overmaken. Wel werd er gelinkt naar een anonieme chatroom, waar met de schrijvers van het stuk gecommuniceerd kon worden. Of iemand op het aanbod is ingegaan, is niet duidelijk.  Net voor het bericht geplaatst werd, is ook de bitcoin-wallet geleegd waar gedupeerden hun losgeld naar hebben overgemaakt. Dit was trouwens tevergeefs: de computers werden niet ontsleuteld na betaling.

Oekraïne

Door de aanval met de ransomware werden bedrijven over de hele wereld getroffen. De infectie begon in Oekraïne, maar ook in Nederland hebben meerdere bedrijven zwaar te lijden gehad onder de gijzelsoftware.