Malaysia Airlines volgt vliegtuigen overal met nieuw satellietsysteem

Malaysia Airlines volgt vliegtuigen overal met nieuw satellietsysteem

20-04-2017 05:23 Laatste update: 26-04-2018 21:49

Malaysia Airlines zet als eerste vliegmaatschappij een nieuw satellietsysteem in om vliegtuigen overal ter wereld live te kunnen volgen.

Drie jaar geleden verdween vlucht MH370 met 239 mensen aan boord boven de Indische Oceaan van de radar. Tot op de dag van vandaag is de verdwijning van het toestel één van de grote mysteries in de geschiedenis van de luchtvaart. Hoe kon een vliegtuig met de moderne technieken van vandaag zomaar spoorloos verdwijnen?

Deze week sloot Malaysia Airlines als eerste luchtvaartmaatschappij een deal met een Aireon LLC, SITAONAIR en FlightAware LLC die het mogelijk gaan maken om alle vluchten waar dan ook ter wereld per minuut te volgen. De bedrijven bouwen een nieuw satellietnetwerk waarmee vliegtuigen overal live zijn te volgen. Het systeem moet in 2018 gereed zijn.

Op dit moment worden internationale vluchten al gevolgd via de ADS-B signalen die vliegtuigen automatisch verzenden. Deze data wordt voornamelijk via grondstations opgevangen. Het nieuwe satellietnetwerk volgt de vliegtuigen zelfs over de meest afgelegen locaties op aarde, zoals oceanen en de poolregio's.

De vraag is of dit systeem vlucht MH370 wel had kunnen volgen. De zender aan boord van het vliegtuig stopte met zenden van zijn locatie en het is niet duidelijk of de zender opzettelijk werd uitgeschakeld of dat deze een storing had. In beide gevallen zou hij niet zichtbaar zijn geweest voor satellieten. Er zijn slechts enkele wrakstukken van het toestel gevonden, maar de het grootste deel van de romp is nooit gevonden.