'Meer geld nodig voor cybersecurity in Nederland'

'Meer geld nodig voor cybersecurity in Nederland'

15-05-2017 06:25 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Ons land zegt wel dat cyberveiligheid een prioriteit is, maar trekt er niet genoeg geld voor uit.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) is uitgevoerd. Nederland is op de goede weg, maar moet meer investeren om bij te blijven op het gebied van digitale veiligheid en ook de samenwerking tussen bedrijven en overheid kan beter, staat in het rapport.

"Nederland stelt dat cyberveiligheid een prioriteit is, maar financiert tegelijkertijd de organisaties die dat beleid moeten uitvoeren niet alsof ze van strategisch belang zijn", schrijven de opstellers. Het rapport is opgesteld door onderzoekers van het Amerikaanse Potomac Institute. 

Ransomware-aanval

Cyberveiligheid staat sinds dit weekend weer bovenaan de agenda, nadat een grote aanval met ransomware computers over de hele wereld gijzelde. In Groot-Brittannië waren er grote problemen bij ziekenhuizen. De aanval met de malware WannaCrypt begon vrijdag. De computer van slachtoffers wordt vergrendeld en bestanden versleuteld. Tot er losgeld in bitcoins betaald is, kunnen gebruikers er niet meer bij. In Nederland werden de parkeergarages van Q-Park het slachtoffer.