Meerderheid tegen aftapwet: wat doet het kabinet?

Meerderheid tegen aftapwet: wat doet het kabinet?

29-03-2018 10:44 Laatste update: 10:45

De tegenstanders hebben het referendum over de aftapwet gewonnen, blijkt uit de definitieve uitslag. Wat gaat het kabinet nu doen?

Bij het raadgevend referendum over de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vorige week stemde 49,4 procent tegen, 46,5 procent voor en 4 procent blanco. Dat maakte de Kiesraad vanochtend bekend. Van alle stemmen was 0,35 procent ongeldig. De opkomst kwam uit op 51,6 procent.

Het referendum geldt als raadgevend advies als een meerderheid tegenstemt en de opkomst minstens 30 procent is. De opkomstdrempel is ruimschoots gehaald. Ook zijn er meer nee-stemmers dan ja-stemmers. De Kiesraad heeft nu ook bevestigd dat de uitslag geldig is. 

Bij een geldig 'nee' moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Het advies kan niet zomaar genegeerd worden, legde politicoloog Martin Rosema (Universiteit Twente) onlangs al uit. "De regering is nu als eerste aan zet en moet formeel laten weten of de wet wordt ingetrokken of bekrachtigd. Vervolgens zal het parlement erover moeten stemmen." 

'Paar komma's anders'

De wet zal niet van tafel gaan, verwacht Rosema. Politiek commentator Frits Wester denkt dat ook. "De Kamer moet opnieuw in debat en het kabinet zal zich er dus weer over moeten uitspreken. Misschien veranderen ze twee zinnen en verplaatsen ze een komma, maar die wet komt er gewoon. De meerderheid van zowel de Tweede Kamer als de Eerste Kamer is ervan overtuigd dat deze wet noodzakelijk is."

Vicepremier Kajsa Ollongren beloofde eerder dat het kabinet 'niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag'. Wat dat precies betekent, liet ze in het midden. 

Tegenstem serieus nemen

Tegenstanders van de wet hebben al aangekondigd dat ze naar de rechter stappen om onderdelen van de nieuwe wet aan te vechten als 'de tegenstem genegeerd wordt'. "Het kabinet moet nu iets met deze duidelijke boodschap gaan doen. De kiezer heeft gesproken, de tegenstem moet serieus genomen worden. En wij zullen daarbij gaan helpen," meldde de organisatie Bits of Freedom. 

Lees ook:

Dit staat er in de aftapwet

'Veel te weinig geld voor uitvoeren nieuwe aftapwet'

Zo tapt de AIVD straks internet af