Mercedes komt met eerste zware elektrische vrachtwagen

Mercedes komt met eerste zware elektrische vrachtwagen

28-07-2016 07:41 Laatste update: 27-04-2018 04:32

Mercedes-Benz onthulde de Urban eTruck, 's werelds eerste zware elektrische truck die niet onderdoet voor zijn grote dieselbroers.

De Urban eTruck werd woensdag op de Daimler eTrucks Campus in Stuttgart gepresenteerd. Deze zware, elektrisch aangedreven vrachtwagen heeft een accupakket van 212kWh in het chassis ingebouwd. De eTruck kan daar mee tot 200 kilometer vracht transporteren. De elektromotoren grenzen direct op de wielnaven van de achteras. Het maximale vermogen is 2 x 125 kW en dat levert een koppel van 2 x 500Nm. Een versnellingsbak vertaalt dat naar 11.000 Nm op de achterwielen.

700 kg aan vracht

Ondanks het ontbreken van een mechanische motor sleept de eTruck ongeveer 1700 kg extra aan gewicht als gevolg van het elektrische pakket van de eTruck. In de praktijk betekent dat de eTruck 700 kg minder aan vracht kan meenemen. Hoewel hij wat betreft laadvermogen nauwelijks onderdoet voor zijn dieselbroers is de actieradius door de accu's aanzienlijk minder.

Volgens Mercedes-Benz is de truck bedoeld voor relatief korte stadsritten. De 200 kilometer zou goed zijn voor een gemiddelde bezorgdag. De eTruck zou mede door zijn schone aandrijving, maar ook dankzij de stille elektrische aandrijving, uitstekend geschikt zijn voor vrachtvervoer in steden.