Met deze chip kan je 4G-verbinding sneller dan glasvezel worden

Met deze chip kan je 4G-verbinding sneller dan glasvezel worden

21-02-2017 16:45 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Een nieuwe Quallcomm-chip maakt downloadsnelheden van 1,2 Gbps via 4G mogelijk.

Hoewel 5G razendsnel mobiel internet belooft, moet die technologie nog een standaard krijgen en moeten alle masten nog worden aangepast. Ondertussen staat de ontwikkeling op 4G-vlak nog niet stil, bewijst Qualcomm met zijn nieuwe Snapdragon X20, een modem voor mobiele chips.

De X20 is met een topsnelheid van 1,2 Gbps 20 procent sneller dan de Snapdragon X16, die maximaal 1 Gbps kan behalen. Dat speelt de chipmaker klaar door 12 gelijktijdige downloadstreams van 100 Mbps per stuk bij elkaar te pakken. De uploadsnelheid ligt ondertussen op 150 Mbps.

Tussenstap naar 5G

Om zoveel van die verschillende downloadstreams op meerdere frequenties bij elkaar te pakken, moeten providers hun netwerken nog wel geschikt maken. Sowieso gaat het om een theoretische topsnelheid, in de praktijk zal de snelheid vaak lager liggen, waarmee dit modem een tussenstap is naar 5G. Het duurt nog wel even voordat het nieuwe modem beschikbaar is. Qualcomm stelt nu testversies beschikbaar aan fabrikanten, maar de eerste apparaten met het modem worden pas in de eerste helft van 2018 verwacht.

Ook in Nederland wordt gewerkt aan de volgende generatie mobiel internet. Zo kregen onderzoekers van de TU Eindhoven ruim 3 miljoen euro subsidie van Europa voor een onderzoek naar 5G. Ook zullen in het Groningse Loppersum testen met 5G plaatsvinden. Een definitieve standaard voor 5G moet nog worden vastgelegd. De Europese Commissie wil vanaf 2025 alle Europeanen over hebben op 5G.