Meubelbeurs Milaan: hangende stad van brons

Meubelbeurs Milaan: hangende stad van brons

22-04-2016 08:34 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Fredrik Molenschot laat zien hoe de wereld er straks uit ziet in een bronzen hangende stad.

Het is nogal een indrukwekkend gevaarte, wat Frederik Molenschot in Milaan aan het plafond van een ruimte in het industriegebied Lambrate hing. Eerst zie je een soort vis met een gigantisch zwart geraamte, dan merk je op dat het geheel tientallen lampjes draagt. Uiteindelijk blijkt het een hangende stad te zijn.

City Rokk Stokk heet het kunstwerk/bronzen kroonluchter. De naam verwijst naar de basismaterialen voor een stad: steen en hout. De oneindige zwarte lijnen met lampjes lijken door Molenschot opgepakte met straatlantaarns belijnde snelwegen. Als je de beer van een vent ziet (maandagavond in BrightTV) kun je zomaar geloven dat hij eigenhandig die slierten heeft opgepakt en tot dit lijnenspel gedrapeerd. In zijn net uitgekomen boek met de titel I am a baker (zijn eerste baantje was in een bakkerij) zie je tekening van een reusachtige Molenschot die in een miniatuurstad straten opraapt. 

Utopieën en visies

Molenschot wijst aan hoe in de megastructuur een landingsbaan voor vliegtuigen te zien is, en hoe er kleine wijken ontstaan langs de in brons gegoten straten. “Ik vertaal utopieën en visies over de wereld vertalen naar kunstobjecten. Zo komt de inspiratie voor de City Rokk Stokk​ - uit de collectie Citylights - voort uit het samenklonteren van steden. Ik denk dat de wereld zich zal ontwikkelen: tot één grote gloeiende bol met metropolen die oplichten in de ruimte.”

Bekijk Citylight van binnen en van buiten, bedenk er nog bij dat je met haast door dit eindeloze stadslandschap beweegt en er overkomt je een haast hallucinerend effect. En toen begrepen we de titel van de expo: Lost in Traffic.