Meubelbeurs Milaan: Robot ontwerpt een lamp

Meubelbeurs Milaan: Robot ontwerpt een lamp

19-04-2016 11:37 Laatste update: 27-04-2018 07:07

Deze oranje robotarm maakt ragfijne lampen van koolstofvezel.

Het was een indrukwekkende opstelling, in een zijkamertje van een barok palazzo in de binnenstad van Milaan. Een oranje robotarm zwiept heen en weer tussen de fragiele lampen. Dan zie je het verband: die robotarm maakt die lampen.

De Fiber Pattern Lamp wordt door een robot gemaakt. De arm draait draad van oersterk koolstofvezel rond een mal, volgens een heel precies patroon, dat zou je handmatig niet voor elkaar krijgen. Een langwerpige mal maakt een vaas, draden gesponnen rond een ufo-vorm maakt een lamp voor boven de tafel.

“Hij draait nog niet eens op halve snelheid,” vertelt Dimitrios Iakavou, die met Anne-Lise Heydra en Soren Blomgaard het in Rotterdam gevestigde Atelier Robotiq vormt. “Op volle snelle beweegt de robotarm zo snel dat het gevaarlijk zou worden, zo met al die bezoekers aan de beurs.” Dat kan ik begrijpen, want iedereen hangt over de tafels om toch een fotootje voor Instagram van de lamp van onderaf te klikken. 

De mensen van Atelier Robotiq zijn opgeleid als robotica- en luchtvaartingenieur, kunstenaar en productontwerper. In digitale productietechnieken Fiber Pattern Lamps komen al hun disciplines samen.

Lamp UFO is verkrijgbaar in 3 maten en verschillende kleuren. De kleinste kost 340 euro.