Microsoft toont controllers voor mixed reality

Microsoft toont controllers voor mixed reality

12-05-2017 09:32 Laatste update: 26-04-2018 21:18

Microsoft introduceert controllers voor mixedreality-brillen. Acer levert ze bij zijn nieuwe headset, die mogelijk alleen VR en geen mixed reality biedt.

Het is één ding om je met een bril onder te dompelen in een virtual of augmented reality, maar interactie met die wereld, zoals het vastpakken van objecten, vereist een controller of een systeem om handgebaren te herkennen. Voor de high-end VR-brillen als de Oculus Rift en de HTC Vive zijn er al zulke controllers. Microsoft, dat al langer experimenteert met zijn Hololens, gaat nu ook dergelijke motion controllers leveren.

'Mixed reality' betekent dat je de echte wereld om je heen ziet, waaraan digitale projecties aan worden toegevoegd. Zo ziet de Hololens een tafel en projecteert vervolgens een bewegend poppetje op. Met de nieuwe controller zou je dat poppetje bijvoorbeeld van tafel kunnen oppakken, naar de keuken kunnen lopen en hem op het aanrecht kunnen neerzetten. De controllers maken gebruik van een ring met optische trackers, fysieke knoppen voor menu-instellingen, thumbsticks en een touchpad. 


Acer-bril

Acer zou als eerste met een 'mixedreality-bril' op de markt komen. De testversie van deze bril voor ontwikkelaars wordt gebundeld met de nieuwe controllers en zou in de VS 399 euro kosten. Maar de vraag is of Microsoft deze Acer-bril wel 'mixed reality' mag noemen. Volgens een journalist die de bril met controllers probeerde was het 'gewoon' een VR-beleving en was er totaal geen sprake van mixed reality. Hij verwachtte een Hololens-ervaring, maar kon niet testen of de Acer-bril ook de echte wereld om zich heen ziet, waar het virtuele objecten in kan projecteren.

Als de Acer bril zijn omgeving niet ziet, dan kan hij ook geen handgebaren herkennen en zal je het alleen met een controller moeten doen.

We hebben de Microsoft HoloLens, die nog niet voor consumenten te koop is, vorig jaar getest in onze wekelijkse Uitpakparty:


Subscribe op ons YouTube-kanaal