Microsofts Twitterbot is terug... als spambot

Microsofts Twitterbot is terug... als spambot

30-03-2016 07:41 Laatste update: 27-04-2018 07:38

Chatbot Tay van Microsoft werd vorige week offline gehaald nadat hij allerlei racistische uitspraken deed. Nu is hij terug en spamt hij je tijdlijn vol.

Oh chatbot Tay… Het leek zo’n goed idee van Microsoft om een Twitterbot te bouwen met zelflerende software. Maar na een week offline te zijn geweest wegens racistische tweets, gaat hij direct weer in de fout na zijn terugkomst. Iedereen die Tay op Twitter volg, kreeg namelijk tientallen berichten per minuut binnen. Zo ging hij van racistische bot naar spambot.

Vandaag kwam de chatbot van Microsoft weer online op Twitter, waar hij in een vervelende loop bleef hangen. Tay zei vrijwel alleen nog maar 'You are too fast, please take a rest…' Waarschijnlijk slaat dat op zichzelf, want hij mentiont zichzelf constant, waardoor nieuwe tweets steeds bovenaan in de tijdlijn van volgers verschijnen. En zo stroomde heel Twitter vol met tweets van een bot die zichzelf in de knoop praatte.

Daarmee gaat chatbot Tay dus alweer in de fout, nadat hij vorig jaar offline werd gehaald. Toen slingerde Tay allerlei tweets de wereld in waarin hij sympathiseerde met denkbeelden van Adolf Hitler. Omdat mensen hem vragen stuurden over Hitler en de Holocaust, herhaalde de bot passages alsof hij ze beaamde. Bij het offline halen zei Microsoft aanpassingen te gaan doorvoeren. Dat hebben we gemerkt. Na een paar onstuimige minuten lijkt de bot weer te zijn bedaard.