Mijlpaal: helft webverkeer is nu versleuteld

Mijlpaal: helft webverkeer is nu versleuteld

23-02-2017 12:44 Laatste update: 26-04-2018 23:22

Doordat techgiganten https omarmden, is nu de helft van het webverkeer versleuteld.

Dat blijkt uit een rapportage van de Electronic Frontier Foundation (EFF). De Amerikaanse digitale-burgerrechtenorganisatie baseert zich daarbij onder meer op de cijfers van Mozilla en Google, waaruit blijkt dat meer dan de helft van de opgevraagde webpagina’s sinds deze maand via https worden geladen.

EFF, dat al sinds 2010 campagne voert voor het gebruik van https, is blij met deze mijlpaal. “We zijn op de helft met een web dat beveiligd is tegen afluisteren, content-kaping, cookie-diefstal en censuur.”

Het toegenomen gebruik van een versleutelde verbinding bij het opvragen van webpagina’s is onder meer te danken aan grote partijen als Facebook, Twitter, Wikipedia en Wordpress die de afgelopen jaren besloten om pagina’s standaard via https aan te bieden. Ook Google krijgt een compliment van EFF omdat het webmasters aanmoedigt om gebruik te maken van https.

Chrome en Firefox waarschuwen

Sinds vorige maand waarschuwen Chrome en Firefox als gebruikers gevoelige informatie via http versturen in plaats van via het versleutelde https. Zo laat Firefox een icoontje zien van een slot met een rode streep er doorheen, terwijl Chrome in de adresbalk de melding ‘Not secure’ toont.

Uit onderzoek van de Open State Foundation bleek eind vorig jaar dat de Nederlandse overheid nog niet al te veel haast maakt met het beveiligen van haar websites: meer dan de helft van de overheidssites maakt geen gebruik van https. Het gaat daarbij onder meer om de sites van het UWV en de Rijksrecherche.