© RobertWebbe CC

'Mobiele netwerken in Nederland behoren tot de wereldtop'

'Mobiele netwerken in Nederland behoren tot de wereldtop'

15-03-2016 07:44 Laatste update: 27-04-2018 08:08

Nederlanders kunnen ophouden met zeuren over het bereik van hun mobieltje. Onze mobiele telefoonnetwerken behoren tot de top van de wereld.

Dat blijkt uit een meting gedaan door het Duitse onderzoeksbureau P3 dat wereldwijd mobiele netwerken onderzoekt. Uit de test blijkt dat we in Nederland op ieder 4G-netwerk probleemloos hoge kwaliteit filmpjes kunnen bekijken zonder haperingen. En in 99 procent van de gevallen verlopen telefoongesprekken goed.

Alle netwerken in Nederland scoren een 9 of hoger, waarbij T-Mobile met een 9,7 uiteindelijk nipt het beste scoort. Nieuwkomer Tele2 scoort het slechtst, maar krijgt alsnog een 9. Vodafone volgt met een 9,2 en KPN krijgt een 9,4.

T-Mobile: dit voelt heel goed

Mark Klein, algemeen directeur van T-Mobile Nederland, is blij met die uitslag: "Het was de Champions League-finale van de mobiele operators. KPN en T-Mobile speelden de finale. Dit keer hebben wij gewonnen en dat voelt heel goed." Dat komt volgens Klein omdat T-Mobile de meeste telefoonmasten van Nederland heeft. "Zevenduizend masten, 22 duizend antennes en dat zorgt voor een grote capaciteit en dus kwaliteit en stabiliteit."

Verliezend finalist KPN benadrukt in een reactie dat iedere test een momentopname is en dat ze het belangrijk vinden dat consumenten in héél Nederland goed bereik hebben.

De providers werken trouwens allemaal regelmatig aan het verbeteren van de netwerken. Zo wordt het internet bij alle aanbieders steeds sneller. Op dit moment hebben de netwerken allemaal genoeg capaciteit om moeiteloos een van de zwaarste dataverbindingen op het net, een 4K-stream van Netflix, over 4G te streamen.