Moeder van 15-jarig meisje wint zaak van Instagram over naaktfoto's

Moeder van 15-jarig meisje wint zaak van Instagram over naaktfoto's

05-07-2016 14:29 Laatste update: 27-04-2018 05:03

Redactie Bright

Instagram moet de gegevens overdragen van de persoon die uit naam van een 15-jarig meisje uit Hoorn naaktfoto's op de fotodienst heeft gezet.

Haar moeder heeft dit in een kort geding afgedwongen. Instagram heeft al eerder aangegeven zich neer te leggen bij het oordeel van de rechter. De pesterijen via Instagram gingen ver. Niet alleen werden er naaktfoto’s verspreid - die weer door bekenden van het meisje werden gedeeld -, ook werd het meisje aangezet tot zelfmoord.

De rechter woog de belangen van de privacy voor de (voormalig) accounthouder en de 15-jarige Hoornse tegen elkaar af. Het oordeel was in dit geval dat het belang van het meisje het zwaarst weegt. Anders zou zij ‘vogelvrij’ doelwit zijn van pesters. De rechter heeft eerst nog bekeken of het Nederlands recht op Instagram van toepassing is, aangezien het Facebook-dochterbedrijf Amerikaans is. Dit bleek het geval, waardoor Instagram de gegevens nu moet overhandigen. Als Instagram niet aan de eisen meewerkt, legt de rechter een dwangsom van 500 euro per dag op.

Instagrams moederbedrijf Facebook werd eerder voor een vergelijkbare zaak voor de rechter gesleept. De Nederlandse Chantal wilde met een rechtsgang de gegevens opeisen van iemand die een ‘wraakpornofilmje’ van haar had verspreid. Facebook zei die gegevens niet meer te hebben, maar moest van de rechter toen twee externe experts in de systemen van Facebook zoeken naar gegevens van de dader, met succes.

Dat Instagram het op een rechtszaak liet aankomen noemt Menno Weij van advocatenkantoor Solv, gespecialiseerd in ict, 'teleurstellend'. "Instagram had heel goed kunnen beslissen om de gegevens over te dragen op basis van zijn eigen community-regels. De uitkomst van deze rechtszaak was op voorhand te voorspellen", schrijft Weij. Hij is benieuwd naar welke gegevens er van Instagram zijn gevorderd. "Instagram beschikt over aardig wat gegevens, zoals loggegevens, apparaat-ID’s en meta-data."