Moederbedrijf Google investeert miljard in taxidienst Lyft

Moederbedrijf Google investeert miljard in taxidienst Lyft

20-10-2017 10:13 Laatste update: 26-04-2018 16:39

Met het bedrag wil het bedrijf uit Silicon Valley verder groeien en zijn marktaandeel op de Amerikaanse markt vergroten.

Investeringsfonds CapitalG van Alphabet, het moederbedrijf van Google, steekt een miljard dollar in taxiservice Lyft. 

Dat heeft het bedrijf in een blogpost bekendgemaakt. Door de investering wordt Lyft nu gewaardeerd op 11 miljard dollar, tegenover 7,5 miljard dollar een half jaar geleden. Eerder al haalde het taxibedrijf 2,6 miljard dollar op, waaronder een miljard van automaker General Motors.

Onderdeel van de deal is ook de toetreding van CapitalG-partner David Lawee tot de raad van bestuur. Hiermee krijgt de directie een berg ervaring erbij. Eerder was Lawee verantwoordelijk voor alle overnames en investeringen van Google. In die vijf jaar nam de zoekgigant meer dan honderd bedrijven over.

500.000.000 ritjes

Lyft biedt net als Uber taxiritjes aan via een app. De dienst is vooralsnog alleen beschikbaar in de Verenigde Staten. Volgens het bedrijf heeft 95 procent van de Amerikanen toegang tot de app. Eerder deze maand maakt het bedrijf bekend al 500.000.000 ritten te hebben uitgevoerd. Ter vergelijking: Uber, dat wel wereldwijd opereert, tikte afgelopen zomer de vijf miljard aan.

De investering is opmerkelijk, want het technologiebedrijf is via GV (Google Ventures) ook aandeelhouder van concurrent Uber. Deze durfkapitalist stak in 2013 ruim 360 miljoen dollar in Uber.